Новий сервіс Мін’юсту дозволяє зареєструвати власний бізнес чи внести зміни онлайн

Share Button

Відтепер реєстраційні дії щодо фізособи чи юрособи можна здійснювати, не відходячи від комп’ютера. Ви маєте змогу зареєструвати власний бізнес чи внести необхідні зміни до відомостей, котрі містить Єдиний реєстр. Єдина умова – необхідно мати ключі ЕЦП

Покрокова інструкція: 

  1. Потрібно зайти на сайт Онлайн будинку юстиції
  2. Зареєструватися на сайті у особистому кабінеті.
  3. Перейти на потрібний сервіс.

РЕЄСТРАЦІІЙНІ ДІЇ ЩОДО ФІЗИЧНОЇ ОСОБИ ПІДПРИЄМЦЯ

 Через персональний кабінет «Онлайн будинку юстиції» можна подати документи на внесення наступних реєстраційних дій щодо фізичних осіб-підприємців:

  • реєстрація фізичної особи підприємцем;
  • включення відомостей про фізичну особу — підприємця до реєстру;
  • внесення змін до відомостей про фізичну особу – підприємця;
  • припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця.

Державна реєстрація фізичних осіб — підприємців (далі — державна реєстрація) — офіційне засвідчення факту набуття статусу підприємця фізичною особою.

Включення відомостей про фізичну особу – підприємця до реєстру – внесення до реєстру інформації про фізичну особу – підприємця, зареєстровану до 1 липня 2004 року, відомості про яку не містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Державна реєстрація внесення змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань про фізичну особу – підприємця включає можливість зміни наступних відомостей:

  • прізвища, та/або імені, та/або по батькові;
  • реєстраційного номера облікової картки платника податків;
  • паспортних даних;
  • громадянства;
  • місця проживання/місцезнаходження;
  • видів економічної діяльності;
  • відомостей про осіб, які можуть вчиняти дії від імені фізичної особи — підприємця, у тому числі підписувати договори тощо;
  • відомостей про осіб, які можуть від імені фізичної особи – підприємця подавати документи для державної реєстрації;
  • інформації для здійснення зв’язку з фізичною особою – підприємцем.

Фізична особа — підприємець позбавляється статусу підприємця з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності цією фізичною особою.

Спосіб електронної ідентифікації: 

Електронний цифровий підпис

Яким чином?

Документи для проведення реєстраційних дій щодо фізичних осіб-підприємців осіб в електронній формі подаються особисто заявником через персональній кабінет на веб-сайті «Онлайн будинок юстиції».

Документи

Перелік документів, необхідних для державної реєстрації фізичної особи-підприємця зазначено у ст.18 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань».

Реєстрація/припинення фізичної особи-підприємця на підставі документів, поданих в електронній формі  проводиться незалежно від місця знаходження фізичної особи-підприємця в межах України.

Відповідальні органи:

Міністерство юстиції України, Державне підприємство «Будинок юстиції».

Вибір системи оподаткування:

Одночасно з подачею документів для державної реєстрації фізичної особи підприємцем у електронній формі може бути подана заява на обрання спрощеної системи оподаткування.

Нормативно-правова база:

Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань»

РЕЄСТРАЦІІЙНІ ДІЇ ЩОДО ЮРИДИЧНИХ ОСІБ

Через персональний кабінет «Онлайн будинку юстиції» можна подати документи на державну реєстрацію юридичної особи та на включення відомостей про юридичну особу до реєстру.

Державна реєстрація юридичних осіб — офіційне визнання шляхом засвідчення державою факту створення юридичної особи.

Включення відомостей про юридичну особу до реєстру – внесення до реєстру відомостей про юридичну особу зареєстровану до 1 липня 2004 року, відомості про яку не містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Спосіб електронної ідентифікації:

Електронний цифровий підпис

 Яким чином?

Документи для проведення реєстраційних дій щодо юридичних осіб в електронній формі подаються особисто заявником через персональній кабінет на веб-сайті «Онлайн будинок юстиції».

Документи

Перелік документів, необхідних для державної реєстрації юридичної особи зазначені у статті 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Реєстрація  юридичної особи на підставі документів, поданих в електронній формі  проводиться незалежно від місця знаходження юридичної особи в межах України.

Відповідальні органи:

Міністерство юстиції України, Державне підприємство «Будинок юстиції».

Нормативно-правова база:

Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань».

За матеріалами Бухгалтер 24

Коментарі