Оподаткування ПДФО та ВЗ компенсації витрачених коштів працівником

Share Button

ДФС у Миколаївській області оприлюднила брошуру ДФСУ “Про оподаткування податком на доходи фізичних осіб та військовим збором доходу у вигляді відшкодування юридичною особою витрат, понесених платником податку – фізичною особою на господарські потреби підприємства, у разі якщо кошти під звіт попередньо не видавалися”.

У ній ДФСУ робить висновок, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються кошти, отримані платником податку від роботодавця під звіт за умови дотримання усіх вимог, встановлених п. 170.9 ПКУ. Також вказаний дохід не є об’єктом оподаткування військовим збором.

Разом з тим у разі якщо працівником придбання товарів (робіт, послуг) здійснено не за рахунок попередньо виданих роботодавцем коштів під звіт, то дохід, виплачений такому працівнику за реалізовані (продані) товари (роботи, послуги)включається до його загального місячного (річного) оподатковуваного доходу як інший дохід та оподатковується ПДФО та військовим збором на загальних підставах.

Таку ж думку висловили раніше й регіональні податківці, про що ми писали тут.

Нагадаємо, що висновок про те, що відшкодування витрачених коштів працівника на придбання товарів для підприємства оподатковується ПДФО та військовим збором, податківці вперше зробили  в індивідуальній консультації №765/6/99-99-12-02-03-15/ІПК. Про це ми розповідали тут.

З цим висновком не погодилось ані підприємство, яке отримало таку ІПК, ані адмінсуд, який, власне, й скасував її (рішення Полтавського окружного адміністративного суду від 02.05.2018 р. у справі № 816/909/18). Усі подробиці ми розповідали тут>>

А згодом з цим висновком не погодився й  ВСУ (ухвала  від 08.08.2018 року, справа №816/909/18). Більше – у новині.

За матеріалами ДФС у Миколаївській області

Коментарі