Маєте зовнішніх сумісників? Їх не треба включати в облікову кількість штатних працівників

Share Button

Волинські податківці наголосили, що зовнішні сумісники не включаються до облікової і до середньооблікової кількості штатних працівників.

Питання, пов’язані з обліком штатних працівників, регулюються Інструкцією №286, дія якої поширюється на всі юрособи, їхні філії, представництва та інші відокремлені підрозділи, а також на фізосіб – підприємців, які використовують найману працю.

Відповідно до п. 2.1 Інструкції №286 в облікову кількість штатних працівників включаються усі наймані працівники, які уклали письмово трудовий договір (контракт) і виконували постійну, тимчасову або сезонну роботу один день і більше, а також власники підприємства, якщо, крім доходу, вони отримували заробітну плату на цьому підприємстві, в т.ч. перебувають у відпустках для догляду за дитиною (пп. 2.5.9 Інструкції №286).

Не включаються до облікової кількості штатних працівників працівники, прийняті на роботу за сумісництвом з інших підприємств (пп. 2.6.1 Інструкції №286), тобто зовнішні сумісники.

Згідно пп. 3.2.2 Інструкції №286 при обчисленні середньооблікової кількості штатних працівників облікового складу враховуються всі категорії працівників облікового складу, зазначені у п. 2.4, 2.5 Інструкції, крім працівників, які перебувають у відпустках у зв’язку з вагітністю та пологами або для догляду за дитиною до досягнення нею віку, передбаченого чинним законодавством або колективним договором підприємства, включаючи тих, які усиновили новонароджену дитину безпосередньо з пологового будинку (пп. 2.5.8 – 2.5.9 Інструкції). Облік цих категорій працівників ведеться окремо.

За матеріалами ДФС у Волинській обл.

Коментарі