Невдовзі звітуватимемо про роботу в нічний час: новий законопроект Мінсоцполітики

Share Button

Міністерство соцiальної політики України опублікувало проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питань роботи працівників у нічний час».

Документом пропонується викласти статтю 54 КЗпП, відповідно до якої:

  1. Нічним вважається час із 22:00 до 6:00 години.
  2. До нічних працівників належать працівники, які працюють у нічний час не менше ніж 4 години щоденного робочого часу та не менше ніж ¼ річної норми робочого часу.
  3. При роботі в нічний час чотири і більше години, встановлена тривалість роботи (зміни) скорочується на одну годину. Це правило не поширюється на працівників, для яких встановлено скорочений робочий час; працівників, які працюють на підприємствах, установах, організаціях з безперервним режимом роботи, та під час виконання окремих видів робіт, де неможливе зменшення тривалості робочого часу; працівників, з якими укладено трудовий договір про роботу в нічний час, якщо інше не передбачено колективним договором.
  4. Робочий час нічних працівників не повинен перевищувати восьми годин впродовж будь-якого періоду тривалістю двадцять чотири години.
  5. Власник або уповноважений ним орган зобов’язаний:
    • за бажанням нічного працівника організувати проведення за свої кошти попереднього (під час прийняття на роботу), періодичних та позачергових (протягом трудової діяльності) медичних оглядів.
    • вживати заходів щодо переведення нічних працівників на денну роботу відповідно до медичного висновку,
    • інформувати про використання праці нічних працівників центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, в порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері праці.”

За матеріалами “Дт-Кт”

Коментарі