Ірина ДУДНІК: Потенціал у кожному з нас

Share Button

«Ви звільнені!» – психологи вважають, що така фраза за силою удару на психіку людини рівносильна таким, як «Ви тяжко хворі» або «Хочу з тобою розлучитись». Якщо орієнтуватись на шкалу стресу Холмса та Рея, розроблену американськими психіатрами, звільнення тягне на 47 балів. Це 8 місце. Попереду тільки смерть рідних, тюремне ув’язнення, хвороба.

Звільнення з роботи – це зміна курсу життя людини. Змінюється все: стиль життя (раніше були гроші на подорожі, тепер про це треба забути), ставлення в родині – все частіше виникають взаємні образи, непорозуміння. Змінюється образ думок, з’являється почуття провини, невпевненості в своїх силах, страх перед майбутнім…

Чим більше людина без роботи, тим більше її апатія та нудьга, переконана директор Запорізького обласного центру занятості Ірина ДУДНІК.

Запорізька обласна служба зайнятості прикладає всіх зусиль, щоб допомогти людині зрозуміти, що звільнення це не кінець світу і не кінець кар’єри. Треба розпочати діяти! І надійним другом та помічником для безробітного є саме служба зайнятості.

Служба зайнятості – це мобільна сервісна структура, яка постійно впроваджує сучасні інноваційні підходи до роботи, головна мета яких – допомогти роботодавцю скоріше знайти працівника, а шукачеві – роботу своєї мрії!

Службою роками відпрацьовані тісні зв’язки з владою і, насамперед, з роботодавцями, які щороку все активніше долучаються до співпраці. Відповідно зростає і кількість актуальних вакансій.

В цьому році послугами служби зайнятості скористались майже 8 тисяч роботодавців, а вакансій до бази даних служби зайнятості було подано 38 600, що на 2 700 більше, ніж за аналогічний період минулого року. Успіх у залученні роботодавців до співпраці досягається шляхом організації роботи на засадах системності, цілеспрямованості, ретельного планування індивідуального підходу у співпраці з кожним конкретним працедавцем.

Сучасним ефективним напрямком є рекрутинг. Він надає можливість заповнення вакансій (вакантних робочих місць) компанії-роботодавця компетентними фахівцями, які своїми якостями відповідають заявленим вимогам. Іншими словами, пошук, підбір та оцінка кандидатів є великою перевагою для роботодавців та шукачів роботи. Чому? Бо це  економія часу на пошук, економія матеріальних ресурсів, база даних щодо резюме та вакансій.

У наш час ефективне обслуговування роботодавців можливе лише за умови інтенсивного застосування інтернет-технологій та комунікаційних засобів, створення сприятливих умов роботодавцям для самостійного простого та ефективного пошуку і підбору кадрів. Користування «Електронним кабінетом для роботодавців» зорієнтоване, насамперед, на скорочення витрат часу для відвідування центру зайнятості та підвищення рівня комфорту під час взаємодії роботодавців зі службою зайнятості. За допомогою «Електронного кабінету», роботодавець має змогу переглянути стан укомплектування заявлених вакансій, історію направлень центром зайнятості шукачів роботи, виконання громадських робіт, подати звіт про наявні вакансії тощо.

Однією із дієвих форм співпраці з роботодавцями є проведення ярмарок вакансій. Так, Запорізькою обласною службою зайнятості запроваджено проведення ярмарок вакансій безпосередньо на виробництві або на робочому місці, яке наразі є вакантним, що дає змогу шукачам ознайомитись зі  специфікою роботи, дізнатися про основні вимоги, заробітну плату та соціальні гарантії. Як приклад: такий ярмарок було проведено у вересні на ПрАТ «Запоріжабразив», де шукачам роботи розповіли про історію металургійного підприємства, ринок збуту, тонкощі виробництва абразиву. Після цього більшість присутніх пішла безпосередньо на виробництво, а в подальшому виявила бажання працевлаштуватись. Особи, що шукають роботу, на таких заходах теж висловлюють свої вимоги щодо заробітної плати та режиму роботи, до яких прислуховується роботодавець.

Працедавці області активно користуються і фінансовими стимулами. З початку року 468 осіб працевлаштовані на нові робочі місця, за які здійснюється компенсація єдиного внеску роботодавцям. Так, наприклад, ТОВ “Бердянський завод сільгосптехніки”, яке займається виробництвом машин і устаткування для сільського та лісового господарства, скористалось такою послугою. Спочатку протягом 2015-2016 років на виробництві працювало лише 5 працівників. А у 2017 році зросли обсяги виробництва, відповідно й кількість працівників збільшилась до 72 осіб. Вже у 2018 році керівник підприємства Сергій Богданов  створив 6 нових робочих місць та укомплектував їх фахівцями за допомогою служби зайнятості. А підприємство отримало компенсацію фактичних витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за відповідних осіб. Таким чином роботодавець має можливість зекономлені кошти направити на розвиток підприємства.

Служба зайнятості всіляко сприяє підприємницьким ініціативам безробітних. Тільки з початку року 93 безробітних розпочали власну справу. Одним з досягнень 2018 року вважаю спільну з ЗОСППР “Потенціал” справу відкриття  Першого бізнес Хабу в Запоріжжі. За сприяння Голови Запорізького союзу  роботодавців та підприємців Олександра Головка до навчання з усіх напрямків діяльності, які турбували майбутніх підприємців, було запрошено провідних роботодавців, банкірів, фінансистів, держслужбовців. І, як наслідок, 24 молодих підприємців планують бізнес, який невдовзі вийде на ринок Запоріжжя: від надання послуг, роздрібної торгівлі до сільськогосподарського виробництва.

За сприяння служби зайнятості протягом січня-вересня 2018 року 35,5 тисяч осіб знайшли роботу, зокрема 17,2 тисяч працевлаштовані до набуття статусу безробітного.

З кожним нашим безробітним індивідуально працює особистий консультант, який підбирає варіанти працевлаштування. У майбутньому році планується запровадження інституту кар’єрних радників, які будуть здійснювати первинне профілювання. За результатами первинного профілювання буде складатися індивідуальний план надання послуг, де вказуватиметься комплекс заходів, які має здійснити кар’єрний радник і здобувач роботи, терміни і періодичність їх надання, зобов’язання сторін щодо виконання цього плану.

Частину послуг кожен бажаючий вже сьогодні має змогу отримувати онлайн: онлайн-профтестування, «електронна черга», «відео-вакансія», «відео-резюме», «Електронний кабінет шукача роботи», «Електронний кабінет роботодавця».

Гарантія бути затребуваним на ринку праці – це навчання протягом життя. З початку року 2,8 тисяч безробітних проходили професійне навчання, перенавчання та підвищення кваліфікації. З огляду на стрімкий розвиток інтеграційних процесів стає необхідним здійснювати інтенсивний пошук нових моделей організації професійного навчання, нетрадиційних підходів до його впровадження.

З метою забезпечення відповідного рівня професійної кваліфікації для подальшого працевлаштування Запорізький обласний центр зайнятості здійснює організацію професійного навчання за дуальною формою.  Основним завданням такої форми є усунення дисбалансу при проведенні професійного навчання за традиційними формами і навпаки –впровадження нових методів навчання майбутніх кваліфікованих робітників, подолання розривів між теорією і практикою, освітою й виробництвом. Так, протягом поточного року було направлено на професійне навчання близько 200 зареєстрованих безробітних, з них 90%  – за дуальною формою.

Та ні для кого не секрет, що в країні наразі відбувається стрімкий відтік трудових ресурсів, який загрожує не лише демографічній ситуації, а й цілим галузям вітчизняної економіки. Аналітики Євростату позначили основний міграційний тренд минулого року таким чином: «українці їдуть працювати, китайці – вчитися, марокканці – за сімейними обставинами».

Трудова міграція сьогодні стрімко молодшає. Все більше молодих людей прагнуть виїхати у пошуках світлого майбутнього, не розуміючи, що  часто за досить привабливими вакансіями приховані шахраї та недобросовісні роботодавці, які експлуатують людей, змушуючи їх виконувати надмірний об’єм роботи.

Для забезпечення розвитку і збереження трудового потенціалу, попередження негативного явища відтоку трудових ресурсів службою зайнятості у Запорізькій області проводиться системна інформаційно-роз’яснювальна та профорієнтаційна робота.

Враховуючи, що молодь є однією з найбільш уразливих груп населення, превентивна робота починається вже в стінах школи та продовжується у вишах. Заходи служби зайнятості з учнівською та студентською молоддю проходять під гаслом «Живи і працюй в Україні!». Основна мета цих заходів – інформування молодих людей, тобто потенційних трудових кадрів, про перспективи розвитку вітчизняного ринку праці, орієнтація на отримання професій, які необхідні виробничому комплексу регіону, формування позитивної думки про людей праці тощо.

Оскільки сім’я – це той простір, де формується ставлення до роботи, до професійної діяльності, одним з напрямків профорієнтаційної роботи служби зайнятості є інформаційно-роз’яснювальна робота з батьками випускників. Під час таких зустрічей фахівці служби зайнятості мотивують батьків на вибір їх дітьми професій, актуальних на місцевому ринку праці, та наголошують на перевагах легальної зайнятості у межах своєї держави.

Активна інформаційно-роз’яснювальна робота щодо переваг працевлаштування в Україні проводиться і з безробітним населенням, яке перебуває на обліку у службі зайнятості: на заходах безробітних знайомлять з загрозами, проблемами та небезпеками, які очікують наших заробітчан за кордоном.

Ще однією проблемою сучасного ринку праці є відсутність можливості працювати недалеко від місця проживання. Сьогодні, якщо людина живе в селі, а там роботи мало, то її вибір зводиться до: або сидіти на субсидії, або їхати в столицю чи за кордон. Тому що приїхати в сусіднє місто – проблема. У нас немає муніципального житла, у нас немає соціального житла, зависока оренда. Люди не мають можливості працювати недалеко від місця проживання. Сьогодні міжрегіональної міграції в Україні просто немає. Особі легше виїхати працювати до Польщі, ніж на підприємство в сусідню область з конкурентною зарплатою. Якщо ми хочемо, щоб піднявся рівень зайнятості, та люди вчасно отримували всі соціальні послуги, нам потрібно будувати дороги, створювати нові робочі місця, розвивати інфраструктуру.

Але я підкреслюю, що все залежить лише від нас. Потенціал у кожному з нас. І саме ми повинні будувати ту країну, в якій жити нашим дітям.

Коментарі