Чому столичні трейдери під посиленою увагою податківців?

Share Button

Восени настає пора збирання урожаю не лише для хліборобів – на жаль, занадто багато бажаючих нажитися на плодах їхньої праці, не докладаючи до цього особливих зусиль. Як податківці протистоять оборудкам таких горе-підприємців, розповідає перший заступник начальника Головного управління Державної фіскальної служби у м. Києві, полковник податкової міліції Ігор СКОРОХОД.

Так, згідно баз даних, якщо наразі на обліку в Головному управлінні ДФС у м. Києві перебувають близько 42 підприємств-товаровиробників сільськогосподарської продукції, то вже трейдерів, які займаються експортом цієї продукції за кордон та сплачують податок на додану вартість – щонайменше 226 суб’єктів господарювання.

Майже кожного року українські аграрії встановлюють все нові рекорди вирощування культур, які потім стають товарами. Проте, це не завжди гарантує зростання добробуту країни через намагання певних гравців ринку не сплачувати податки.

Через існування різного типу схем ухилення від оподаткування при здійсненні експорту, оперативно-слідчі підрозділи фіскальної служби вже не перший рік проводять операцію «Рубіж», започатковану за ініціативою першого заступника Голови ДФС України Сергія Білана. По суті, це комплекс заходів, спрямованих на профілактику, документування та припинення злочинних схем, пов’язаних з ухиленням від сплати податків та митних платежів. І ця профілактика приносить свої здобутки у грошовому виразі.

Так, на сьогодні суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності активно використовується схема ухилення від сплати податків та неповернення валютної виручки при експорті високоліквідної сільськогосподарської продукції (зернові, соя, олія, горіхи, мед) з використанням непрямих зовнішньоекономічних контрактів та підконтрольних підприємств-нерезидентів без відображення зазначених операцій в податковій та бухгалтерській звітності.

Стосовно експортерів, які не задекларували проведені операції у податковій звітності, до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено 12 кримінальних проваджень. За рахунок реалізації вилученої сільськогосподарської продукції в дохід держави забезпечено стягнення коштів у сумі 2,5 мільйонів гривень. Вилучено майна у сумі майже 59 мільйонів гривень, накладено арешт на матеріальні цінності в сумі понад 36 мільйонів гривень, за рахунок яких планується відшкодування збитків.

Загалом, у поточному році у рамках кримінальних проваджень у митній сфері Головним управлінням ДФС у м. Києві забезпечено відшкодування збитків у сумі 141 мільйон гривень, що становить 39 відсотків від загальної суми відшкодування збитків по Україні, крім того по 26 кримінальних провадженнях оголошено повідомлення про підозру. За результатами розгляду орієнтувань, направлених до митниць ДФС, складено 43 протоколи про порушення митних правил, якими вилучено предметів правопорушень на суму 165 млн гривень.

Також за кримінальними провадженнями у митній сфері накладено арешт на товарно-матеріальні цінності, майно та кошти на суму 395 мільйонів гривень.

У межах операції «Рубіж-2018» з початку року припинено діяльність 8 центрів мінімізації митних платежів, організатор та учасники яких надавали послуги щодо ввезення товарів за заниженою вартістю, з яких по 3 ЦММП вже оголошено підозри та спрямовано матеріали до суду з погашенням завданих збитків у сумі 3,5 млн гривень.

Як приклад можна розповісти про недавню спецоперацію, до проведення якої правоохоронці готувалися 4 місяці. Під процесуальним керівництвом прокуратури м. Києва було припинено діяльність «центру мінімізації митних платежів», організатори та учасники якого в зоні Одеської митниці реалізовували злочинну схему. Її було спрямовано на надання послуг з ухилення від сплати митних платежів та податку на прибуток при здійсненні імпортних і експортних операцій з використанням непрямих зовнішньоекономічних контрактів і підконтрольних підприємств-нерезидентів без відображення зазначених операцій у податковій та бухгалтерській звітності вказаних підприємств.

На підставі рішень одного з районних судів м. Києва було проведено 12 обшуків, за результатами яких виявлено та вилучено чорнові записи, печатку нерезидента, бланки з підробленими відтисками печаток нерезидентів, статутні документи підконтрольних нерезидентів і суб’єктів ЗЕД, інші речові докази, а також понад 9 тисяч тон сільськогосподарської продукції (пшениця, соя, ячмінь) вартістю понад 35 мільйонів гривень, на яку накладено арешт.

Наостанок хочеться попередити тих, хто, за їхнім прикладом, і собі прагне легкої наживи: даремно сподіваєтесь, податкова служба не дрімає!

За матеріалами прес-служби ГУ ДФС у м. Києві

Коментарі