10 тисяч — не межа: скільки зароблятимуть українці та як підвищать мінімалку. ІНФОГРАФІКА

Share Button

Українці в 2019-м в середньому будуть заробляти більше 10,5 тис. грн, а мінімалку піднімуть до 4 170 грн. Серед бюджетників найбільше пощастить терапевтам, педіатрам та сімейним лікарям – їх оклади виростуть в результаті реформи первинної медицини. А ось вчителя ризикують зовсім залишитися без будь-якої індексації. У приватному секторі на хорошу прибавку в 27-30% в наступному році можуть розраховувати працівники аграрної сфери, страховики, фінансисти і фахівці робітничих спеціальностей.

Брак кадрів змушує підвищувати зарплати

“Коли роботодавець зацікавлений у підвищенні зарплати? Коли він розуміє, що за велику суму отримає кращого фахівця, або, коли за такі гроші взагалі нікого не може знайти. Ось у нас відбувається за другим варіантом”, – розповідає HR-експерт Олександр Білоус.

Навіть у великих містах слюсарі, сантехніки, зварювальники, машиністи – дефіцитні спеціальності.. Біржа праці заповнена безробітними юристами, а роботодавці змагаються за хорошого кранівника. І найчастіше конкурувати доводиться з польськими колегами.

Наприклад, у Вінницькій області (місто Немирів) японський інвестор відкрив завод Fujikura. На середню зарплату в 7,1 тис. грн бажаючих працювати не знайшлося. Компанія розмістила оголошення про пошук співробітників на одному з центральних телеканалів. Але проблеми залишилося. Брак робочих рук змушує українських роботодавців підвищувати зарплати. Цей фактор потрапив серед інших в інфляційний звіт НБУ та консенсус-прогноз Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

Працівник відділу кадрів одного із запорізьких підприємств Марина Корж впевнена: щоб зупинити міграцію, заробітна плата повинна бути на рівні хоча б $ 500 (14 тис. грн), тоді в українців не буде сенсу їхати в Польщу.

“Чому їдуть? Тому що не можуть знайти тут собі гідну роботу, тому що друзі вже поїхали і заробили собі на мотоцикл, бо в Польщі можна заробити 20-22 тис. Грн, а у нас платять 6 тис. Думаю, що при заробітної платі хоча б на рівні $ 500 стимул їхати буде губитися”, – впевнена Корж.

Білоус впевнений: значне зростання зарплат в 2019 році очікується в аграрній сфері, фінансових і страхових послугах, медицині. За оцінками експерта, підвищення може скласти до 28%. “У нас стабільно за рік зарплати збільшуються на 20-26%. В окремих сферах зростання становить 15% (бюджетникам). Але те, що зарплати ростуть і дуже швидко, з цим не посперечаєшся”, – вважає експерт.

У яких сферах можуть найбільше вирости зарплати:

  • у аграріїв;
  • у терапевтів, педіатрів та сімейних лікарів;
  • у страховиків і фінансистів;

До речы, згідно з даними офіційної статистики, в Україні найвищі зарплати в сфері авіаційного транспорту – понад 20 тис. грн. У той же час в сфері фінансових і страхових послуг заробляють 16,2 тис. Грн, а в IT – 14,4 тис. Правда, також варто враховувати, що статистика “бачить” виключно білі зарплати. Тому, якщо частина суми доплачують в конверті, вона не враховується Держстатом.

Що буде з мінімалкою і середньою зарплатою

Мінімальна зарплата, згідно з прийнятим в першому читанні проекту бюджету, збільшиться в наступному році всього лише один раз – в січні. Її розмір складе 4170 грн (зараз 3723). Торкнеться це підвищення всіх, хто на даний момент офіційно заробляє менше. Середня заробітна плата, згідно бюджетної резолюції, складе близько 10,5 тис. грн.Правда, вже до кінця 2018 року, як заявив прем’єр-міністр Володимир Гройсман,

Українці в середньому отримуватимуть 10 тис. грн. Якщо цей показник вдасться виконати, можливо, в наступному році темпи підвищення заробітних плат буде вище.

“Середня зарплата в Україні, на мій погляд, вже при цьому курсі нацвалюти повинна вже до кінця цього року становитиме 10 тис. грн. Я вважаю, що це – реальний показник, який може створювати відповідну конкурентність”, – заявив прем’єр в ефірі одного з телеканалів.

 

До речі, на даний момент розмір мінімалки не відповідає ні стандартам Міжнародної організації праці, ні Конституції. “Кожен має право на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім’ї, що включає достатнє харчування, одяг, житло”, – йдеться в 48-й статті Конституції.

Достатній рівень визначає Міністерство соціальної політики, розраховуючи розмір прожиткового мінімуму. Станом на вересень 2018 року він становить 4180 грн. Це більше, ніж отримуватимуть українці з мінімалкою в наступному році. При цьому, до наступного підвищення соцснтарта може пройти більше року. Відповідно, в наступному році українці з мінімалкою фактично будуть перебувати за межею бідності.

За матеріалами “Обозреватель”

Коментарі