Кому простіше влаштуватися на роботу: старшому поколінню чи молодим?

Share Button

Без роботи все частіше залишаються ті, кому за 45 років, і роботодавці не готові розглядати їхні резюме. А ось Державна служби зайнятості підрахувала: молодих людей, які хочуть та не можуть знайти роботу, – майже 17%, а тих, кому за 45 років, – лише 7%.

Чому працедавці такі перебірливі до віку працівників, йдеться в сюжеті програми “Сніданок з “1+1”.

Майже півроку пошуків, десятки співбесід і стільки ж відмов. Молодому юристу Анні не допоміг і диплом магістра престижного столичного вишу. Досвіду не вистачало.

“Якщо б не знайомі, я б досі шукала роботу”, – говорить дівчина.

Аня, як і її батько, мріяла працювати слідчим. До цієї мрії вона йшла з дитинства. Спочатку – клас з правовою спеціалізацією в школі, потім – п’ять років в університеті. З дипломом юриста дівчина обійшла десятки державних установ, але усюди чула відмови.

“Довелося погодитися на меншу заробітну плату, чим я хотіла. Але, я думаю, це був початок. Якщо б не знайомі, я б досі шукала роботу таку, як я хотіла”, – каже Анна.

І всі поневіряння молодої юристки – через брак досвіду.

У водія Ігоря досвіду – на двох. Він за кермом майже 40 років. Але і його не брали на роботу кілька місяців.

“В Інтернеті викладав оголошення про пошук роботи. Все пропонували. А щойно дізнавалися про вік – скасовували. Я думаю, що люди з віком більше вимогливі. Соціальний захист у них не на останньому місці”, – каже водій Ігор.

Чимало роботодавців переконані, що старше покоління менш згодливе і не готове вчитися нового.

Андрій свій третій диплом про вищу освіту отримав після 40 років. Тепер він кінорежисер, до того працював режисером масових свят. Має понад 20 років досвіду. Але знайти роботу все одно не може.

“Кажуть, що я вже немолодий. Незважаючи на те, що цей диплом з найвищою оцінкою, все одно, мої мізки не потрібні. Беруся за все, що пропонують, тому що у мене все таки сім’я, її треба годувати”, – каже чоловік.

У виборі між старшим поколінням та молодим роботодавці обирають випускників вишів замість досвідчених працівників. Кадровики запевняють, що це не завжди працює на користь.

“Існує досить стійке упередження, що молодь можна брати, бо, по-перше, дешевше. По-друге – надовше. По-третє – якщо “вирощувати” їх у компанії, то це може продовжуватися довгі роки. Насправді, ні перше, ні друге, ні третє не працює. Але більшість роботодавців намагаються впевнитися в цьому на власному досвіді і через це виникає ситуація, що людей 45+ залучити дешевше і працюють вони стабільніше”, – говорить HR-експерт Тетяна Пашкіна.

Кадровики радять молоді отримувати досвід роботи під час навчання в університеті, старшому поколінню – навчитись презентувати себе роботодавцю. І найголовніше, ринок праці змінюється і за цим потрібно стежити.

За матеріалами ТСН

Коментарі