Мрія спекулянта. Як валютники заробляють на воєнному стані?

Share Button

Продавці валюти підняли ціни на долар і євро після введення воєнного стану в Україні. 

Банки і валютні обмінники вирішили заробити на новинах про введення в Україні воєнного стану.

Ще в п’ятницю, 23 листопада, готівкові долар і євро можна було купити за 27,95 і 31,51 грн відповідно. Уже в понеділок і вівторок за американську валюту легальні продавці просили близько 29 грн. На чорному ринку курс досягав позначки в 29,4 грн / $. На міжбанку такого помітного зростання не було.

Спекулятивна складова зійде нанівець ближче до кінця цього тижня, вважають опитані LIGA.net учасники ринку.

Чудова нагода

Першими підвищили курс продажу долара і євро небанківські обмінники і “міняйли” чорного ринку. У регіонах можна було побачити ціну на долар навіть 30-32 грн, але фактичних угод за такими цінами було дуже мало, говорить член виконкому Українського товариства фінаналітиків Віталій Шапран.

“Елементи паніки були помітні на чорному ринку: вона спостерігалася серед покупців, які з якихось причин не могли звернутися до банків, – зазначає він. – Звичайно, вони втрачали гроші, тому що ще в понеділок валюти дешевше 28,2 грн / $ в банках вистачало”.

У вівторок, 27 листопада, курс чорного ринку відкотився до 28,15 / 28,4 грн / $, додає Шапран. Небанківські обмінники продовжили продавати американську валюту в діапазоні 28,5 – 29,05 грн, до того ж тенденцію на спекулятивне зростання курсу підхопили банки, розповідає директор департаменту казначейства Ідея Банку Ярослав Кабін.

“У понеділок ми бачили ажіотажний попит з боку населення: покупці готові були купувати готівкову валюту навіть за курсом 29,3, – пояснює Кабін – Виходячи з цього, багато банків у вівторок виставили курси продажу валюти, орієнтуючись на вчорашній тренд”.

Практично весь вівторок банкіри працювали з готівковим курсом в діапазоні 28,4-29 грн / $, але були пропозиції й по 29,5, і навіть 30 грн / $. До вечора котирування впали, що підтверджує версію про спекулятивні розгойдування готівкового курсу, – зазначає Кабін.

У 30 пунктах продажу готівкової валюти (з них 10 – каси банків), у вівторок не було великих черг або проблем з наявністю долара.

Паралельні світи

Ринкових причин завищувати курс у продавців валюти не було.

За понеділок, коли Верховна Рада тільки розглядала пропозицію президента, долар на міжбанку подорожчав у продажу на 15 копійок до 27,91 грн / $, у вівторок курс виріс до 28,15 грн / $.

“Безготівковий ринок поводився відносно спокійно, – розповідає Кабін з Ідея Банку. – Торги у вівторок проходили в діапазоні 28,05 -28,15 грн / $ – приблизно в таких межах ринок працював протягом усього листопада”.

Банкіри і раніше очікували, що в кінці місяця долар знову перевищить позначку в 28 грн.

“На міжбанківському ринку попит дійсно перевищував пропозицію, – зазначає начальник відділу продажів казначейських продуктів ОТП Банку Юрій Крохмаль. – НБУ брав активну участь в торгах, продаючи валюту, що усунуло панічні настрої”.

Що далі?

Чи повернеться курс до рівня минулого тижня?

Роздріб опуститься ближче до рівнів міжбанку після того, як ажіотажний попит на валюту остаточно спаде, – прогнозує Шапран з УТФА. Поточній економічній ситуації відповідає діапазон готівкового долара в 28,20 / 28,40 грн / $, – вважає Кабін з Ідея Банку.

“Ми очікуємо, що ситуація стабілізується на цьому тижні, – каже Кабін. – Найближчим часом курс не зросте вище запланованих показників бюджету країни”.

Готівковий ринок валюти і далі буде більш різко, ніж міжбанк, реагувати на політичні новини, відзначає Крохмаль з ОТП Банку.

“Такий сильний розрив в цінах на готівковому і безготівковому ринку виникає з двох причин, – пояснює Крохмаль. – З одного боку, через діючі до цих обмежень на покупку готівкової валюти. З іншого – через те, що у населення поки немає можливості вільно купувати валюту в безготівковому вигляді “.

 

За матеріалами liga.net

Коментарі