Чи може працівник взяти щорічну відпустку менше 14 календарних днів?

Share Button

Норми про поділ щорічної відпустки на частини містяться у ч. 1 та 2 ст. 12 Закону України “Про відпустки”. Згідно з законом, щорічну відпустку на прохання працівника може бути поділено на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів. Невикористану частину щорічної відпустки має бути надано працівнику, як правило, до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка.

Отже, поділити щорічні відпустки на частини можна. Головна умова — одна частина відпустки має бути не менше 14 календарних днів. Також у законі про відпустки не сказано, що частина у 14 днів має бути надана в першу чергу. Тож, якщо відпустка складає 24 календарних днів, то можуть бути різні варіанти її використання, наприклад, такі:

  • Варіант 1: 5 днів +2 дні + 14 днів + 1 день + 2 дні;
  • Варіант 2: 14 днів + 10 днів;
  • Варіант 310 днів + 14 днів;
  • Варіант 4: 5 днів + 14 днів + 5 днів тощо.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Законодавством не передбачені умови щодо надання невикористаної частини відпустки з дня тижня, що настає за днем закінчення попередньої використаної її частини (лист Мінпраці від 26.02.2008 р. № 87/13/84-08).

Також зверніть увагу, що, на думку Мінсоцполітики, нормою ст. 12 Закону про відпустки передбачено можливість поділу щорічної відпустки на частини, а не обов’язок роботодавця поділити її на частини, як того бажає працівник. Тому з метою недопущення втрат робочого часу роботодавець може й не погодитися поділити відпустку так, як того бажає працівник. При цьому роботодавець може запропонувати свої умови поділу щорічної відпустки, або не ділити її взагалі (див. лист Мінсоцполітики від 05.07.2013 р. № 290/13/116-13).

Працюючий лайфхак для тих, хто бажає підтягти «хвости» по відпустках, – надання відпустки по 2–3 дні, щоб вони захоплювали вихідні. При цьому і працівник не в програші, бо фактично отримує оплачувані вихідні. При такому використанні не є порушенням початок відпустки з вихідного дня, або закінчення її у вихідний день.

У випадку поділу щорічної відпустки на частини матеріальна допомога може виплачуватися працівникові при наданні однієї (будь-якої) частини щорічної відпустки за заявою працівника незалежно від кількості днів такої відпустки

Не підлягають поділу відпустки, що не є щорічними:

  • додаткова відпустка «на дітей» (див. лист Мінсоцполітики від 12.05.2015 р. № 256/13/116-15 // «Бухгалтерія: бюджет», № 27/ 2016, с. 13);
  • «бойова» відпустка (ст. 162 Закону про відпустки);
  • «чорнобильська» відпустка;
  • відпустка для підготовки та участі в змаганнях (ст. 161 Закону про відпустки).

Порушення вказаних норм загрожує штрафом. Самостійно виправитися неможливо, і у випадку виявлення порушень інспектором праці – штрафу не уникнути!

За матеріалами “Б24

Коментарі