Роботодавці визначили пріоритети роботи на 2019 рік та вимагають від уряду виконувати закони про соціальне партнерство

Share Button

Спільний представницький орган сторони роботодавців на національному рівні (СПО) прийняв рішення наполегливо продовжувати діалог з урядовими інституціями та профспілками з реформування промислової політики в Україні, програм збереження трудового потенціалу, модернізації економіки в цілому та вимагати від уряду виконувати закони про соціальне партнерство.  

Так, напередодні роботодавці вже зверталися до  Прем’єр-міністра В.Гройсмана із закликом вжити термінових заходів з розробки та впровадження стратегії розвитку індустрії, а також програм розвитку національного виробництва. Вони переконані: хоча 2018 рік не став ефективним з точки зору впровадження економічних реформ та росту ВВП, у разі прагматичної роботи всіх соціальних партнерів – роботодавців, уряду і профспілок –  можливо надалі планувати  пожвавлення ділового, інвестиційного  клімату, ріст доходів громадян. Про це йшлося на підсумковому засіданні СПО в Києві. На ньому підбили підсумки роботи за рік, що минає, та окреслили головні пріоритети на 2019-ий.

За словами першого заступника голови СПО, голови Об’єднання організацій роботодавців України Анатолія Кінаха, у 2018 році соціальний діалог не був вдалим.  Вже більше року Кабмін не організовує заплановане  разом з роботодавцями та профспілками засідання  щодо збереження трудового потенціалу країни. Поза тим, за даними Міністерства закордонних справ України, щороку державу  полишає більше 1 млн. заробітчан. Є вже тенденції і бізнес-міграції в сусідні Польщу, Литву, Чехію тощо.

«Також за рік не проведено жодного засідання Національного комітету з промислового розвитку, в якому головує Прем’єр-міністр країни. Не дивлячись на численні звернення як СПО, так і ділових організацій бізнесу, діяльність цього важливого органу  стоїть на паузі. Нагадую, що тільки в 2014-2015 роках Україна втратила 16% реального ВВП та 22% промислового виробництва. Промисловість в умовах дороговартісних кредитів, підвищення тарифів, проблем із логістикою тощо  не може вийти на сталий ріст – зростання ВВП  у межах похибки в +1-1,5 %. Нам потрібно вийти на системну співпрацю в рамках тристороннього діалогу»,  – наголосив А.Кінах.

За ним, це особливо актуально в умовах того, що 2019 рік буде турбулентним – як через проведення виборів, так і через пікові виплати за  зовнішніми  запозиченнями: на  погашення та обслуговування зовнішнього державного боргу  у 2019 році необхідно спрямувати 357 млрд. грн.

Також СПО ще раз наголошує на потребі запуску Експортно-кредитного агентства, яке повинно було б запрацювати ще рік тому. Українські виробники, які виходять на зовнішні ринки, вимагають  такої підтримки, яка є в усіх розвинених державах світу. Не працює міжвідомча координаційна комісія з питань імпортозаміщення.

Присутні додали до цього і потребу підсилення ефективності вертикалі виконавчої влади, її  відповідальності за реформаторські перетворення. Проблема  в тому, що немає довгострокових стратегій розвитку, конкретних системних  планів на відповідний період, управління здійснюється ситуативними, «пожежними» методами.

«Порушуються умови партнерства збоку уряду в Національній тристоронній соціально-економічній раді», – відзначили на засіданні СПО. Нагадаємо, СПО прийнято рішення про тимчасове призупинення участі сторони роботодавців в діяльності Національної тристоронньої ради соціально-економічного розвитку, оскільки урядова сторона порушує дуже багато регламентних вимог, в тому числі тих, які виписані у законодавстві України і відповідають міжнародним стандартам.

«Ми маємо надію, що у стислі терміни всі ці питання вирішимо за столом переговорів, і НТСЕР скаже своє слово в дуже актуальних для  України питаннях – збереженні трудових ресурсів,  розвитку промислового потенціалу, розширенні  внутрішнього ринку  тощо», – підкреслили в СПО.

Зі свого боку, бізнес виклав своє бачення росту ВВП на 6-8% у «Платформі економічного патріотизму», презентованому на ХУ-му з’їзді УСПП. Документ знаходиться в уряді, парламенті та у міжнародних партнерів. Окремі пропозиції  враховані в законопроектах ВРУ, документах КМУ. Проте без комплексних державних програм і стратегій не обійтися.

«Створення умов для економічного, промислового зростання, покращення якості життя в Україні – це завдання для всіх сторін соціального діалогу. Маємо надію на таку співпрацю в 2019 році.  Зі свого боку роботодавці мають продемонструвати справжню єдність і консолідацію, щоб спільними зусиллями відстоювати вірну, державницьку по суті позицію перед соціальними партнерами і домагатися прийняття позитивних для економіки і підприємництва рішень», –  підсумували роботодавці.

За матеріалами сайту kinakh.com.ua

Коментарі