Які зміни очікують на єдинників у 2019 році

Share Button

Зміни, внесені до ПКУ Законом №2628-VIII від 23.11.2018 (далі – Закон № 2628), торкнулись і платників ЄП. Пропонуємо ознайомитись, чого слід очікувати у новому році платникам ЄП.

Насамперед, слід звернути увагу на уточнення, внесені до ст. 10 ПКУ. Вони косметичні (змінилась лише нумерація пунктів цієї статті – замість подвійної згадки п. 10.2 ПКУ, яка була помилковою, норма щодо ЄП отримала номер 10.2-1 ПКУ).

Тож, як і раніше, місцеві ради обов’язково установлюють фіксований розмір єдиного податку (це передбачено і п. 293.2 ПКУ), і це стосується лише ставок, яким ПКУ встановлює максимальний розмір. А це ставки для підприємців – платників ЄП 1-ї – 2-ї груп.

ПКУ передбачено, що максимальний розмір ставки ЄП становить:

  • для першої групи – у межах до 10 відсотків розміру прожиткового мінімуму;
  • для другої групи – у межах до 20 відсотків розміру мінімальної заробітної плати;

Таким чином, враховуючи норми Закону про Держбюджет-2019, максимальна сума ЄП для таких підприємців в 2019 р. становитиме 192,10 грн (1 група) та 834,60 грн (2 група).

  • Ставки єдиного податку для 3-4 груп платників єдиного податку не зміняться.

А ось фактичну суму ЄП на території кожної територіальної громади України встановлюватиме її місцева рада.

Застосування РРО

Невтішна новина для підприємців – платників ЄП, які здійснюють продаж лікарських засобів та виробів медичного призначення, – внесено зміни до п.  296.10 ПКУ.

Цей пункт висуває вимоги, за дотримання яких можна не використовувати РРО. Але він також містить виняток, який тепер стосується і тих «єдинників», хто торгує ліками. Їм з 01.01.2019 р. доведеться застосовувати РРО!

При цьому відмова від спрощеної системи оподаткування не звільнить їх від застосування РРО. Отже, РРО вони будуть застосовувати в будь-якому випадку – просто матимуть вибір, який податок зі своїх доходів сплачувати: ПДФО чи ЄП.

Увага! За оновленим п. 296.10 ПКУ, не зважаючи на обсяг річного доходу, підприємці – платники ЄП 1-4 груп застосовують РРО при продажу не тільки технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а й лікарських засобів та виробів медичного призначення. Перелік медичних товарів уточнюється зміненою ст. 2 Закону про РРО. А з терміном «лікарські засоби» можна ознайомитись у Законі «Про лікарські засоби».

Також  застосовувати РРО з 01.01.2019 року за рік повинні і платники єдиного податку, які здійснюють реалізацію складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту.

Обмеження щодо перебування на єдиному податку

Доповнені обмеження для перебування на 4-й групі єдиного податку. А саме, уточнено, яку готову продукцію можуть виробляти платники єдиного податку 4-ї групи з виноматеріалів. До такої продукції належать: вина виноградні, вина плодово-ягідні та/або напої медові, вироблені та розлиті у споживчу тару малими виробництвами виноробної продукції з виноматеріалів виключно власного виробництва (не придбаних), отриманих шляхом переробки плодів, ягід, винограду, меду власного виробництва.

Підприємництво: роздрібний продаж підакцизних товарів – алкоголю

З 1 січня буде розширено перелік підакцизної продукції, якою можуть торгувати платники єдиного податку 1-3 груп. А саме, фізособи – платники єдиного податку, крім роздрібного продажу пива та столових вин, зможуть продавати сидр та пері (без додання спирту)вроздріб.

Позитивні зміни вносяться до пп. 3 пп. 291.5.1 ПКУ. Ця норма встановлює обмеження щодо застосування спрощеної системи оподаткування при здійсненні операцій з алкогольними напоями. Але вона також містить низку винятків. За оновленою редакцією пп. 3 пп. 291.5.1 ПКУ з 2019 року обрати спрощену систему оподаткування першої – третьої груп можуть підприємці, які здійснюють не тільки роздрібний продаж пива та столових вин, а також продають уроздріб сидр, перрі (без додання спирту). Відповідно до ст. 11 Закону №481, виноробна продукція, у тому числі сидр і перрі (без додання спирту), підлягає маркуванню. Тому визначити належність такої продукції нескладно.

Визначення термінів:

Вино столове – вино, виготовлене шляхом повного чи неповного збродження сусла.

Сидр і перрі (без додання спирту) – зброджені напої, одержані виключно в результаті природного (натурального) бродіння фруктових, ягідних та фруктово-ягідних соків, з вмістом спирту не більше 8,5 відсотка об’ємних одиниць (без додання спирту).

Сидр – натуральний слабоалкогольний напій з об’ємною часткою етилового спирту від 1,2% до 8,5% (за об’ємом), який виробляють методом повного або часткового спиртового бродіння свіжих яблучних соків із подальшим можливим насиченням діоксидом вуглецю ендогенного або екзогенного походження.

Отже, для фізосіб – платників ЄП розширено перелік алкогольних напоїв, якими вони зможуть торгувати з 01.01.2019 р.! Але нагадаємо: у цьому випадку, враховуючи вимоги законодавства, слід застосовувати РРО та мати ліцензію.

Для чого такі уточнення? Тому що сидр – це окремий алкогольний продукт, а не різновид вина. Ототожнювати сидр зі столовим вином не можна. Саме тому підприємці, які торгували сидром, не мали права перебувати на спрощеній системі. СГ, які отримали ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, мають право продавати сидр та перрі (без додання спирту) без отримання окремої ліцензії на право роздрібної торгівлі цими алкогольними напоями. Ліцензія на алкоголь видається на кожний окремий, зазначений в ліцензії, РРО. А якщо підприємець торгує виключно сидром та перрі (без додання спирту), плата за ліцензію є значно меншою і видається на кожне місце торгівлі. Продавцям пива та столових вин слід взяти до уваги ще таке. Відповідно до п. 8 ст. 9 Закону про РРО, фізособа – платник ЄП має право не застосовувати РРО за умови відсутності продажу підакцизних товарів (перелік алкогольних напоїів, що є підакцизними див. у пп. 215.3.1 ПКУ). А це означає і зворотне: якщо підприємець торгує столовим вином та пивом, сидром та пері, слід застосовувати РРО. І, звісно, проводити готівкові та карткові розрахунки за його допомогою не лише щодо алкогольних напоїв, а й щодо решти товарів/послуг.

Виноробство: зміни для 4-ї групи платників ЄП

Пункт 291.5-1 ПКУ встановлює низку обмежень для сільськогосподарських товаровиробників, які не можуть перебувати на сплаті ЄП 4-ї групи. Але до нього теж вносяться зміни, які запрацюють з 01.01.2019 р.

Підпункт 291.5-1.2 ПКУ містить виняток: СГ може обрати четверту групу ЄП, якщо провадить діяльність з виробництва підакцизних товарів, але виключно виноматеріалів виноградних (коди згідно з УКТ ЗЕД 2204 29 — 2204 30), вироблених на підприємствах первинного виноробства для підприємств вторинного виноробства для виробництва готової продукції. Але при цьому не конкретизувалось, яка саме це продукція.

Зміни вносять уточнення, що до готової продукції належать вино виноградне, вино плодово-ягідне та/або напої медові, вироблені та розлиті у споживчу тару малими виробництвами виноробної продукції з виноматеріалів виключно власного виробництва (не придбаних), отриманих шляхом переробки плодів, ягід, винограду, меду власного виробництва.

Індекс споживчих цін для 4-ї групи платників ЄП

Індекс споживчих цін за 2015 та 2017 роки і далі вже до 2023-го року включно, що використовується для визначення величини коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ) для цілей оподаткування єдиним податком четвертої групи, застосовується із значенням 100 відсотків.

За матеріалами medoc.uauteka.ua та intelserv.net.ua

Коментарі