Смартфони як РРО: хто може скористатися та як працюватиме?

Share Button

ДФСУ в межах експерименту дозволила бізнесу використовувати 8 нових моделей програмних комплексів як РРО (реєстратори розрахункових операцій). За результатами експерименту, який триватиме до кінця 2019 року, буде прийнято рішення рекомендувати деякі з них до промислової експлуатації. Як заміна касових апаратів смарт-пристроями може вплинути на бізнес? Про це детальніше. 

За словами керуючого партнера аудиторської компанії Baker Tilly Ukraine Олександра Почкуна, ідея, якщо вдасться її втілити, дуже корисна бізнесу.

«Не до кінця зрозуміло, яким чином це працюватиме, але ідея давно обговорюється. Суть в тому, щоб замінити РРО – великі, дорогі. А фіскалізація (передача даних про продаж в податкову. – Ред.) смарт-пристроями відбуватиметься не в самому апараті, а через електронні засоби зв’язку, як відбувається реєстрація податкових накладних», – зазначає Почкун.

Таким чином, продовжує він, на касі покупець буде бачити тільки мобільний телефон продавця. За бажанням, зможе отримувати чек на електронну пошту.

«Якщо ви зайдете в магазин, який торгує офіційно з касовим апаратом, побачите комп’ютер, до якого приєднаний касовий апарат, до якого приєднаний принтер, приєднаний сканер штрих-кодів, є монітор, карт-рідер для того, щоб приймати картки – все це коштує достатньо багато. Фактично на сьогодні будь-який смарт-девайс, тобто мобільний телефон або планшет вартістю 3000 грн, здатний виконувати функцію всього цього, що стоїть на столі продавця, крім принтера. Якщо до цього девайсу додати скан, функції знаходити товар, реєстрації торгових операцій, приймати платежі – в принципі, один смарт-девайс може замінити всі, крім хіба що принтера», – пояснив Почкун.

Під час впровадження, може виникнути проблема  – опір зміни підходів до процесу з боку, наприклад, продавців. Однак заміна РРО смарт-девайсами – світовий тренд і позитивно, що Україна від нього не відстає.

Ідею підтримують і в Українському союзі промисловців і підприємців (УСПП).

«Насамперед, це вигідно малому бізнесу: непотрібно буде купувати і обслуговувати досить дорогі касові апарати, набагато менше звітності. Крім того, оператори, які розроблятимуть програмне забезпечення – також будуть у плюсі​​», – вважають в УСПП.

Однак, підкреслюють: ще необхідно уточнити кілька моментів. Зокрема, скільки коштуватиме система при введенні у масову експлуатацію з 2020 року, чи буде знижений ризик перевірок бізнесу. Поки ці питання залишаються відкритими, малий бізнес з обережністю буде ставитися до впровадження новацій. Крім того, потрібно створити стимули для списання старих РРО.

«Чи буде бізнес займатися списанням касових апаратів, які у нього зараз в наявності? Які будуть для цього стимули або їх не буде взагалі? Тому, швидше за все, багато продовжать користуватися традиційними РРО, а процес переходу на нові технології буде гальмуватися», – припускають в УСПП.

І додають: потрібно дочекатися закінчення тестового періоду для об’єктивної оцінки нововведення.

За матеріалами “Сьогодні

Коментарі