Як спрощення в будівництві впливає на інвестиційний клімат, – Мінрегіонбуд

Share Button

Будівництво невеликих будівельних об’єктів (із незначним класом наслідків СС1), які становлять понад 80% від загального обсягу забудови в Україні, можна здійснювати без реєстрації декларації про початок виконання будівельних робіт. Їх будівництво можна починати вже наступного дня після подання повідомлення про початок будівельних робіт.

Відповідні зміни містяться у Законі № 1817-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення містобудівної діяльності», прийняття якого сприяло підвищенню позиції у рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business за компонентом «Отримання дозволів на будівництво».

Як повідомляє прес-служба Мінрегіонбуду, цей закон скасував необхідність реєстрації декларації про початок виконання будівельних робіт, за якими раніше будувалися об’єкти І-ІІ категорій складності (приватні будинки, невеликі об’єкти промисловості, громадського призначення тощо). Сьогодні вони складають понад 80% від загальної кількості забудови в Україні і починати їх будівництво можна на наступний день після подання повідомлення про початок виконання будівельних робіт.

Зараз Україна — одна з лідерів за темпами зростання у Doing Business серед 190 країн. За показником «Отримання дозволів на будівництво» за 2 роки ми покращили позицію з 140 на 30-те місце. У загальному рейтингу наша країна займає 71 сходинку.

Мінрегіонбуд продовжує дерегуляцію будівельної галузі для спрощення ведення діяльності та подальшого просування України у Doing Business за будівельним компонентом. Зокрема, нещодавно набрала чинності постанова КМУ №367 «Деякі питання дерегуляції господарської діяльності», якою вводиться єдиний та прозорий порядок присвоєння поштової адреси об’єктам будівництва, спрощується реєстрація декларації про готовність об’єкта до експлуатації та багато інших важливих змін.

Doing Business характеризує стан інвестиційного клімату в 190 країнах світу. Це результат щорічного дослідження, що оцінює простоту ведення підприємницької діяльності. Світовий банк розраховує цей індекс з 2003 року за такими критеріями, як легкість відкриття нового бізнесу, отримання дозволів на будівництво, реєстрація власності, отримання позики, захист прав інвесторів, сплата податків тощо.

За підрахунками експертів Світового банку, один пункт у загальному рейтингу Doing Business дає можливість додатково залучити близько $600 млн в економіку країни.

Джерело: Мінрегіонбуд

Коментарі