Новопризначений очільник ДПС за загальне декларування доходів українців

Share Button

Новопризначений очільник голова Державної податкової служби Сергій Верланов одразу після свого призначення на засіданні уряду повідомив журналістам, що підтримує ідею команди новообраного президента Володимира Зеленського про загальне декларування доходів громадян. Також він пообіцяв, що відбуватиметься це через діджиталізацію та електронний сервіс.

Сергій Верланов вважає, що технічно цю ідею втілити в життя цілком можливо, оскільки кожен українець може стати користувачем електронного кабінету платника податків, а сервіс попереднього заповнення декларації про доходи наразі активно розвивається.

«У разі реалізації пропозиції юридично потрібно дотримати питання рівності платників податків і тих, хто хотів би задекларувати своє майно», – зазначив Голова ДПС. – Слідом за амністією капіталів пропонується введення загального декларування доходів. Це дуже важлива та крута річ. Конституційний обов’язок, що породжує взаємозв’язок між державою та суспільством. Від декларування звільняються тільки особи, які отримують доходи виключно від держави (пенсії, стипендії тощо). Загальне декларування – це та фішка, яка дозволить нам підходити по-європейськи до питання. Не тільки вимагати від держави, а й від себе».

Нагадаємо, що 8 травня Кабінет Міністрів України призначив Сергія Верланова головою Державної податкової служби як переможця конкурсу на цю посаду.

В свою чергу, в.о. голови ДФС Олександр Власов повідомив, що наступними кроками після призначення очільника ДПС мають стати реєстрація ДПС як юридичної особи, переведення працівників ДФС до Державної податкової служби (не менше 30% штатної чисельності) та прийняття Кабінетом Міністрів України розпорядження про початок роботи нової структури. Процес такого розділення – це і вимога МВФ, і складова частина податкової реформи.

Джерела: TaxLink, Державна фіскальна служба України

Коментарі