Посилено відповідальність за нищення лісів

Share Button

Нещодавно Верховна Рада виправила власну помилку, зменшивши у 100 разів нижню планку завданої лісовим ресурсам шкоди, яка тягне до кримінальної відповідальності. Про це розповідає «Протокол» з посиланням на публікацію народного депутата Максима Ефимова.

Відтепер, щоб отримати «реальний термін», достатньо незаконно нарубати лісу на 20 тис гривень. Фактична кримінальна відповідальність за контрабанду починається з півтори машини дров.

Автор нагадує, що з початку 2019 року вступали в дію зміни до національного законодавства, які фактично легалізували масштабні незаконні рубки. За прийнятими тоді нормами кримінальна відповідальність за незаконні вирубки наставала лише після завданих державі збитків на 2 млн гривень.

Цією нормою безжально користувалися численні порушники, які уникали відповідальності, а правоохоронцям доводилося амністувати їх. Більше того, закон став юридичною підставою для закриття десятків кримінальних справ.

Наприкінці квітня Верховна Рада не лише виправила свою помилку, але й посилала адміністративну відповідальність за незаконні вирубки і нищення лісових ресурсів й зелених насаджень, удвічі збільшила відповідні штрафи. Таким чином, на думку Максима Ефимова, ліквідовано диспропорцію між порубками лісу як адміністративним та кримінальним проступком.

Джерело: «Протокол»

Коментарі