Голова ДПС переконаний, що система спрощеного оподаткування вимагає змін

Share Button

Глава Державної податкової служби Сергій Верланов вважає зловживанням ситуацію, коли великі компанії використовують для ведення бізнесу схему з фізособами-підприємцями. На його думку, для вирішення цієї проблеми навіть не потрібно приймати нові закони.

Сергій Верланов назвав великим викликом для економіки те, що практично весь малий і середній бізнес так чи інакше пов’язаний з ФОПами і юридичними особами на спрощеній системі оподаткування. А розбиття малих і середніх бізнесів на декількох (десятків, сотень) ФОПів не дає консолідувати звітність компанії.

Главу ДПС дивує, що 98,5% податку на прибуток в Україні платить всього 5 тисяч компаній, хоча зареєстровано близько півмільйона. Тому він вважає, шо на часі реформа системи ФОП і спрощеної системи оподаткування.

Нагадаємо, що Міністерство соціальної політики пропонує заборонити використовувати цивільні відносини між компанією та фізичною особою–підприємцем замість найму такої особи на роботу.

Пропонується доповнити Кодекс законів про працю новою статтею — “Ознаки наявності трудових відносин”.

У статті будуть прописані 7 критеріїв, що вказують на трудові відносини між двома особами.

Наявності одночасно будь-яких трьох із вказаних критеріїв буде достатньо, щоб відносини визнали трудовими, а роботодавець заплатив за кожного неоформленого співробітника штраф у 30 мінімальних заробітних плат (понад 125 тисяч грн станом на лютий 2019 року).

Наразі проти змін до Кодексу законів про працю, якими уряд хоче «прикрити» схему з працевлаштуванням ФОПів, категорично не погоджується вітчизняний сектор IT.

Джерело: Економічна правда

Коментарі