За що можуть позбавити ліцензії туроператора?

Share Button

Як повідомляє прес-служба Мінекономрозвитку, цього року було здійснено 14 планових і позапланових перевірок туроператорів за додержанням ними своїх ліцензійних умов. У результаті  Міністерство виявило низку порушень ліцензійних умов туроператорської діяльності, через які анулювало 3 ліцензії на право провадження туроператорської діяльності.

Зокрема, одна ліцензія була анульована за невиконання туроператором ПП «ЛАКІ ТУР» розпорядження Мінекономрозвитку про необхідність неухильно усунути порушень ліцензійних умов, які були виявлені 5 квітня 2019 року в результаті позапланової перевірки.

Так, компанія ПП «ЛАКІ ТУР» не надала своїм клієнтам вчасно проїзні документи, що було прописано в договорі про надання туроператорських послуг і що є серйозним порушенням ліцензійних умов туроператора.

Туроператор-порушник не надав у встановлений законом термін Мінекономрозвитку жодного підтвердження усунення зафіксованих у результаті перевірки порушень, що стало формальним приводом для анулювання його ліцензії.

Ще 2 ліцензії – ТОВ «Мережа агенцій «ГАРЯЧІ ТУРИ»» та ПП «ДІОНІС-ПРАГА-УКРАЇНА», були анульовані у зв’язку з відсутністю за місцем провадження туроператора.

Також, за результатами проведених перевірок видано 7 розпоряджень про усунення туроператорами порушень ліцензійних умов.

Основні порушення ліцензійних умов, виявлених під час перевірок, стосуються:

  • невиконання туроператором кадрових вимог до керівника філії в частині відсутності стажу роботи у сфері туризму більше 3 років;
  • недодержання організаційних вимог в частині не повідомлення органу ліцензування про зміни даних у документах, що додавалися до заяви про отримання ліцензій (щодо закриття філій, укладення нових договорів страхування, відсутності гарантії банку або іншої кредитної установи);
  • не подання до органу ліцензування статистичних звітів.

Планові перевірки туроператорів здійснюються відповідно до річного плану здійснення державного нагляду на 2019 рік. Позапланові перевірки додержання туроператором вимог ліцензійних умов було проведено на підставі обґрунтованих звернень фізичних та юридичних осіб за погодженням Державної регуляторної служби України.

Джерело: Мінекономрозвитку

Коментарі