НБУ про темпи зростання економіки у І кварталі 2019 року

Share Button

У I кварталі 2019 року економіка України зросла на 2,5% у річному вимірі (р/р), сповільнившись з 3,5% р/р у IV кварталі 2018 року. Про це свідчать розгорнуті показники ВВП за I квартал 2019 року, опубліковані Державною службою статистики України.

Фактичні темпи зростання економіки у I кварталі 2019 року відповідали оцінці Національного банку, опублікованій в Інфляційному звіті за квітень 2019 року.

Основним рушієм зростання реального ВВП очікувано залишався внутрішній попит.

  • Кінцеві споживчі витрати домогосподарств зросли на 10,7% р/р після їх збільшення на 8,5% р/р у попередньому кварталі. Цьому сприяло подальше зростання реальних заробітних плат, підвищення пенсій та додаткові пенсійні виплати, а також високий рівень споживчих настроїв населення. Додатковим чинником став статистичний ефект від виплати субсидій населенню на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі. Цей же ефект був одним з основних факторів поглиблення падіння споживання сектору державного управління (до 8,3% р/р), хоча порівняно стримане зростання видатків бюджету також мало внесок.
  • Після певного уповільнення наприкінці минулого року знову прискорилося зростання інвестицій. Темпи збільшення валового нагромадження основного капіталу зросли до 17,4% р/р. Цьому сприяли зокрема приватні інвестиційні проекти в енергетиці та добувній промисловості, у тому числі за участі іноземних інвесторів, капітальні ремонти і модернізація окремих промислових підприємств, а також нарощування обсягів капітальних видатків бюджету. Окрім того, дещо поліпшилися ділові очікування бізнесу.
  • Зростання фізичних обсягів експорту товарів та послуг у 1 кварталі 2019 року прискорилося до 6,8% р/р насамперед за рахунок поставок минулорічного рекордного врожаю. Натомість це ж зумовило скорочення запасів.
  • Водночас також прискорилося зростання імпорту товарів та послуг (до 6,5% р/р) внаслідок відображення у звітності пільгового розмитнення автівок на іноземній реєстрації. Разом із суттєвим скороченням запасів, це було одним з основних факторів уповільнення зростання реального ВВП у І кварталі 2019 року.

Через прискорення зростання імпорту внесок чистого експорту в зростання реального ВВП у 1 кварталі 2019 року залишився від’ємним, однак завдяки вищим темпам зростання експорту він суттєво зменшився (-0,3 в.п.).

У розрізі видів діяльності очікувано уповільнилося зростання у сільському господарстві внаслідок вичерпання ефекту минулорічного рекордного врожаю зернових та олійних культур. Ремонти на окремих металургійних та хімічних заводах зумовили подальше падіння внеску переробної промисловості у загальний показник ВВП. Через порівняно теплу зиму також скоротилося виробництво в енергетичному секторі. Водночас суттєво прискорилося зростання в будівництві, відображаючи пожвавлення інвестиційної активності. Стійкий споживчий попит підтримувало зростання у таких секторах як торгівля, транспорт, а також у сфері послуг.

Розгорнуті дані щодо зростання реального ВВП за І квартал свідчать, що розширення внутрішнього попиту відбувалося швидше, ніж очікувалося згідно з прогнозом, оприлюдненим у Інфляційному звіті за квітень 2019 року.

Оновлений макроекономічний прогноз буде оголошено під час чергового прес-брифінгу з питань монетарної політики 18 липня 2019 року та опубліковано в Інфляційному звіті 25 липня 2019 року.

Джерело: НБУ

Коментарі