Підприємство платить за землю, на яку немає законних підстав – коментарі ДФС

Share Button

Про те чи зобов’язане підприємство платити за землю, на яку немає належним чином оформлених прав? Роз’яснення було надано в рамках індивідуальної податкової консультації Державною фіскальною службою України та опубліковане у відкритих джерелах.

Корпоративний платник податків повідомив, що сплачує земельний податок за земельні ділянки, щодо яких не оформлено відповідне право (власності, постійного користування або оренди) на землю, але які використовує для розміщення та переробки шлакових відвалів, набутих ним у власність у 2013 році. Посилаючись на норми чинного законодавства, підприємство запитує про обов’язковість справляння плати за земельні ділянки, право на які не оформлено.

Далі наводимо відповідь ДФС України:

«Кодексом передбачено реалізацію принципу платності користування землею у двох формах: податок, який сплачується власниками земельних ділянок, а також постійними користувачами земельних ділянок державної або комунальної власності; та орендна плата, яка справляється на умовах договору оренди за надані у строкове користування земельні ділянки державної або комунальної власності (п.п. 14.1.147 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).

Оскільки обов’язок із справляння, яке передбачає декларування та виконання зобов’язань, плати за землю власниками земельних ділянок та/або землекористувачами настає з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою ( п. 287.1 ст. 287 Кодексу ), то за відсутності на дату звернення зареєстрованих прав власності на земельні ділянки не виникає обов’язок з декларування та виконання зобов’язань з плати за землю за не сформовані та не зареєстровані відповідно до чинного законодавства земельні ділянки.

Водночас використання земельних ділянок без належного оформлення прав є порушенням норм земельного законодавства. І орган місцевого самоврядування, керуючись нормами ст. 377 Цивільного кодексу України, ст.ст. 120, 125,126,206 Земельного кодексу України, а також враховуючи рішення Судової палати у господарських справах Верховного Суду України від 28.01.2015 (у справі № 5023/3993/12 (5023/9057/11) та від 30.11.2016 (у справі № 922/1008/15), може порушити питання про компенсацію завданої шкоди (ст.ст. 1166, 1167 Цивільного кодексу України) землекористувачами (юридичними та фізичними особами), які використовують земельні ділянки без належним чином оформлених документів на право користування земельними ділянками, у формі неотриманої орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності».

Джерело: TaxLink

Коментарі