З 1 липня українці будуть платити ПДВ з посилок з-за кордону вартістю від 100 євро

Share Button

З 1 липня 2019 року набувають чинності зміни до Податкового кодексу, які стосуються оподаткування посилок з-за кордону.

Так, у відповідності із ЗУ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів», відтепер, якщо вартість товарів у міжнародних і експрес-відправленнях, що заходять в Україну, сумарно перевищує еквівалент 100 євро, одержувач-фізична особа зобов’язаний сплатити податок на додану вартість. Раніше цей поріг становив 150 євро.

Додаткових платежів буде два: ПДВ 20% та мито 10%. Усі утримки одержувач повинен буде сплатити із суми, яка вийшла за межі 100 євро.

Наприклад, якщо замовити за кордоном товар за 170 євро, заплатити ПДВ треба буде лише із 70 євро. За наявної ставки у 20% сума податку складе всього лише 14 євро.

Крім того, якщо посилка перевищує 150 євро та адресована фізичній особі, також доведеться заплатити 10% мита. Тобто у випадку з посилкою на 170 євро це 2 євро.

Для юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців безмитний ліміт залишається на рівні 150 євро.

Зміни не торкнуться правил особистого ввезення: сумарна вартість ввезених товарів – до 500 євро (до 1000 євро в аеропортах) податком не обкладається.

До 1 липня 2019-го, якщо вартість товару не більше 150 євро, платити податок на додану вартість було не потрібно.

У Комітеті ВР з питань податкової та митної політики впевнені, що це створило можливість практичним українцям займатися імпортом без сплати ПДВ. Тільки 1,4% посилок — із задекларованою вартістю від 150 євро. При цьому товари з США, країн ЄС, Китаю можна придбати на українських великих онлайн-майданчиках та інтернет-магазинах. Фактично продавці заробляють на своїй націнці, але ПДВ державі не платять.

Важливо, що нарахування митних платежів на товари, що переміщуються у міжнародних поштових відправленнях, здійснюються на дату подачі операторами поштового зв’язку відправлення разом із митними деклараціями СN 23 та іншими необхідними документами, а не на момент їхньої купівлі за кордоном. Тобто платити податки доведеться не відразу після покупки.

Джерело: TaxLink (https://taxlink.ua)

Коментарі