Права людини та «презумпція винуватості бізнесу» – Мін’юст оприлюднив результати національного оцінювання

Share Button

У січні 2019 року Міністерство юстиції розпочало роботу над імплементацією Керівних принципів ООН у сфері бізнесу та прав людини в Україні, які визнають носієм обов’язків у сфері прав людини поряд із державою та квазідержавними утвореннями.

Документ встановлює, що:

  • держави мають обов’язок захищати від порушень прав людини з-боку бізнесу;
  • бізнес-структури мають обов’язок поважати права людини;
  • постраждалі від таких порушень мають право на доступ до ефективних засобів правового захисту.

Першим кроком імплементації Керівних принципів ООН в сфері бізнесу та прав людини в Україні стало проведення Національного оцінювання базових показників у сфері бізнесу та прав людини (NBA) за методологією Данського інституту з прав людини. Підготовку тексту дослідження здійснювали колеги з Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого за участі профільних громадських організацій. Координацію дослідження здійснював Директорат з прав людини, доступу до правосуддя та правової обізнаності Мін’юсту.

Підготовлений за результатами NBA аналітичний звіт резюмує нестачу скоординованої урядової політики у сфері бізнесу та прав людини. Насамперед у сферах працевлаштування, охорони навколишнього природного середовища, протидії дискримінації, оподаткування, охорони здоров’я та безпеки, протидії корупції, взаємодії з громадою.

Цікаво, що у висновках NBA забули зазначити проблематику, яка бере свій початок в відсутності цивілізованих соціального та публічного діалогів в Україні, єдності в стані роботодавців тощо.

Резюме Національного оцінювання базових показників у сфері бізнесу та прав людини в Україні

Доступ до опитувальника для бізнес-спільноти

Надіслати свої коментарі до тексту Національного оцінювання можна на електронну адресу: zvt@minjust.gov.ua

Джерело: Міністерство юстиції

Коментарі