Президент підпише указ щодо боротьби з рейдерством у сфері реєстрації

Share Button

Вчора,16 липня, відвідуючи з керівництвом Офісу президента одне із сіл Київської області, Володимир Зеленський пообіцяв, що підпише указ щодо боротьби з рейдерством у сфері державної реєстрації. Як повідомляє офіційний сайт глави держави, приводом для поїздки стала інформація інформації щодо незаконної діяльності місцевого комунального реєстратора.

«В Україні у середньому 2-3 рази на день незаконно змінюють власника. Ми можемо оновити склад антирейдерської комісії Мін’юсту. Можемо до моменту наведення ладу відключити всіх реєстраторів, які створюють зараз ризики рейдерства», – сказав президент.

Керівник Офісу президента Андрій Богдан зазначив, що найближчим часом з’явиться указ глави держави щодо боротьби з рейдерством у сфері реєстрації.

«У нас сьогодні по країні було зареєстровано 277 комунальних підприємств. Для 169 з них Мін’юст уже скасував акредитації. Коли щось сталося – ми реагуємо на скарги, блокуємо реєстраторів. На сайті Міністерства юстиції є відкритий перелік усіх заблокованих реєстраторів. Майже 70% – це реєстратори комунальних підприємств», – повідомила представниця Мін’юсту.

Під час зустрічі було обговорено можливий план дій, щоб мінімізувати ризики рейдерства. Зокрема, йшлося про впровадження необхідних технологічних інструментів.

А сайт Міністерства юстиції пише про те, що є три фактори, які можуть покращити ситуацію із незаконною діяльністю реєстраторів. Перший – це невідворотність покарання за порушення. Другий — справедлива судова процедура, адже маємо багато випадків коли Мін’юст за порушення блокує нотаріуса чи реєстратора, а вони оскаржують наказ в суді, отримують забезпечувальну ухвалу і повертаються до роботи. Третій — технічні рішення. Мін’юст вже блокував можливість реєстраційних дій за межами області, запровадив автоматичний обмін між реєстрами з Держгеокадастром для перевірки інформації, запровадили комп’ютеризований іспит для реєстраторів.

Джерело: Президент України

Коментарі