Про ведення книги обліку доходів фізичними особами-підприємцями – платниками єдиного податку

Share Button

Головне управління ДФС у Рівненській області дає роз’яснення щодо ведення книг обліку доходів фізичних-осіб підприємців – платників єдиного податку.

Облік доходів платники єдиного податку першої і другої груп та платників єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість ведуть у книзі обліку доходів. Порядок ведення книги обліку доходів, та Порядок ведення книги обліку доходів і витрат платників єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість, затверджено наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 579.

За вибором платника податку книга обліку доходів (доходів і витрат) ведеться в паперовому або електронному вигляді. У разі обрання платником податку ведення книги в паперовому вигляді така книга прошнурована та пронумерована безоплатно реєструється в контролюючому органі, та засвідчується підписом керівника або заступника керівника контролюючого органу та скріплюється печаткою.

У разі обрання платником податку ведення книги в електронній формі контролюючий орган за основним місцем обліку реєструє заяву про обрання способу ведення книги в електронній формі в реєстрі поданих заяв та протягом 3 робочих днів формує і надсилає платнику податку повідомлення про реєстрацію книги із зазначенням реєстраційного номера книги та дати її реєстрації.

Дані книги заповнюються у гривнях з копійками та використовуються платником податку для заповнення податкової декларації платника єдиного податку.

У разі зміни податкової адреси (місця проживання), пов’язаної зі зміною адміністративного району, фізичній особі-підприємцю – платнику єдиного податку необхідно зареєструвати нову книгу у контролюючому органі за новим місцем обліку. У разі зміни податкової адреси (місця проживання) в межах одного адміністративного району фізична особа-підприємець – платник єдиного податку продовжує здійснювати записи наростаючим підсумком у зареєстрованій книзі.

Джерело: ГУ ДФС у Рівненській області

Коментарі