Національний банк знизив облікову ставку до 17,0%

Share Button

Правління Національного банку схвалило рішення знизити облікову ставку до 17,0% річних з 19 липня 2019 року. Прес-служба НБУ також повідомляє про пом’якшення монетарної політики і тенденцію уповільнення інфляції до цілі 5%.

У червні 2019 року споживча інфляція в річному вимірі становила 9,0%, наблизившись до траєкторії квітневого прогнозу після її відхилення у попередні місяці під дією тимчасових факторів.

Базова інфляція впродовж ІІ кварталу дещо уповільнилася (до 7,4%) і була близькою до прогнозу НБУ.

Як і раніше, НБУ прогнозує, що інфляція знизиться до 6,3% на кінець цього року, на початку наступного повернеться до цільового діапазону та досягне середньострокової цілі 5% наприкінці 2020 року.

Уповільнення інфляції і далі зумовлюватимуть достатньо жорсткі монетарні умови. Навіть за поступового зниження облікової ставки, її реальне значення залишатиметься високим з огляду на поліпшення інфляційних очікувань. Високі реальні процентні ставки сприятимуть інвестиційній привабливості гривневих фінансових інструментів та, відповідно, підтримці обмінного курсу гривні. Крім того, така монетарна політика обмежуватиме тиск з боку споживчого попиту.

Також, порівняно з квітневим макроекономічним прогнозом, Національний банк підвищив прогноз темпів економічного зростання на 2019 (з 2,5% до 3%) та 2020 (з 2,9% до 3,2%) роки у зв’язку з стійкішим внутрішнім попитом, кращими умовами торгівлі та очікуваним збільшенням врожаю зернових.

Основним припущенням макроекономічного прогнозу залишається подальша співпраця з Міжнародним валютним фондом.

Джерело: НБУ

Коментарі