Увага! Опубліковані закони про єдину звітність з ЄСВ і ПДФО

Share Button

На сайті Верховної Ради з’явилися тексти законів щодо запровадження єдиної звітності з ЄСВ та ПДФО:

  • від 19.09.2019 р. №115-IX «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб»;
  • від 19.09.2019 р. №116-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб».

Обидва закони опубліковані в «Голосі України» №183 за 25.09.2019 р. і наберуть чинності з 1 січня 2021 року. Отже, нову єдину звітність з ПДФО та ЄСВ вперше потрібно буде подавати за І квартал 2021 року.

Звітування роботодавцями

Згідно з оновленим п. 51.1 ПКУ, платники податків, у тому числі податкові агенти, платники ЄСВ, зобов’язані подавати ДПС у строки, встановлені ПКУ для податкового кварталу, податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого ЄСВ, з розбивкою по місяцях звітного кварталу. Це стосується всіх роботодавців.

У пп. 176.2 ПКУ також уточнено, що такий розрахунок подається лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку — фізичній особі податковим агентом, платником єдиного внеску протягом звітного періоду.

У разі якщо відокремлений підрозділ юридичної особи не уповноважений нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) податок до бюджету, податковий розрахунок за такий підрозділ подає юридична особа до контролюючого органу за основним місцем обліку.

Зауважимо, що в норми ПКУ про військовий збір зміни не вносяться. Але наразі за п. 1.6 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУплатники збору зобов’язані забезпечувати виконання податкових зобов’язань у формі та спосіб, визначені ст. 176 ПКУ. А за ст. 176 ПКУ обов’язком є й подання звітності. Тож скоріш за все рядки про військовий збір з’являться й у новій звітності.

Якою буде форма звіту?

Склад і форму самої звітності Мінфіну ще слід буде розробити.

Вона поєднуватиме інформацію про ПДФО, ВЗ та ЄСВ і матиме статус податкової декларації.

Звітування ФОПів

Фізособи-«єдинники» 1 та 2 групи у річній декларації з єдиного податку будуть відображати також відомості про суми ЄСВ, нарахованого, обчисленого і сплаченого за себе в порядку, визначеному законом для даної категорії платників. А от фізособи-«єдинники» 3 групи будуть відображати суми нарахованого та сплаченого ЄСВ у делкарації з єдиного податку за IV квартал.

Фізособи-«загальники» суми ЄСВ будуть відображати в декларації про майновий стан при звітуванні за рік.

Накладання штрафів

Штрафи у розмірі 510 та 1020 грн будуть накладатися за неподання, подання з порушенням установлених строків, подання не у повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками нової звітності, а також суми отриманої оплати від фізичних осіб за товари (роботи, послуги), якщо такі недостовірні відомості або помилки призвели до зменшення податкових зобов’язань платника податку, зменшення сум єдиного внеску та/або до зміни платника податку (застрахованої особи).

Раніше ці штрафи застосовувалися при уточненні ф. №1ДФ у випадках, коли вони призводили до збільшення податкових зобов’язань з ПДФО.

За матеріалами buh24

Коментарі