Кабмін розподілив сервісні та правоохоронні функції Державної податкової служби

Share Button

Урядом прийнято рішення щодо розділення сервісної та правоохоронної функцій Державної податкової служби.

Постановою КМУ від 25 вересня 2019 р. № 846 передбачено виключення у ДПС функцій з реалізації державної політики у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування податкового законодавства, законодавства з питань сплати ЄСВ та з інших питань.

Згадані функції у сфері правоохоронної діяльності продовжуватиме здійснювати ДФС, що припиняється у зв’язку з реорганізацією, до завершення здійснення заходів з утворення нового органу з розслідування фінансових злочинів.

Зміни внесено до:

  1. Положення про Державну фіскальну службу України, затвердженого постановою КМУ від 21.05.2014 р. № 236
  2. Схеми спрямування і координації діяльності центральних органів виконавчої влади Кабінетом Міністрів України через відповідних членів Кабінету Міністрів України, затвердженій постановою КМУ від 10.09.2014 р. № 442 “Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади” (Офіційний вісник України, 2014 p.
  3. Постанови КМУ від 18.12.2018 р. № 1200 “Про утворення Державної податкової служби України та Державної митної служби України”, згідно яких:

“Державна фіскальна служба до часу утворення центральних органів виконавчої влади, зазначених у цьому пункті, має повний доступ до Державного реєстру фізичних осіб — платників податків, інших реєстрів, банків і баз даних, ведення яких покладено законодавством на Державну податкову службу та Державну митну службу.

Підрозділи податкової міліції у складі Державної фіскальної служби продовжують здійснювати повноваження та виконувати функції з реалізації державної політики у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування податкового законодавства, а також законодавства з питань сплати єдиного внеску, здійснюючи оперативно-розшукову, кримінальну процесуальну та охоронну функції до завершення здійснення заходів з утворення центрального органу виконавчої влади, на який покладається обов’язок забезпечення запобігання, виявлення, припинення, розслідування та розкриття кримінальних правопорушень, об’єктом яких є фінансові інтереси держави та/або місцевого самоврядування, що віднесені до його підслідності відповідно до Кримінального процесуального кодексу України”.

  1. Положення про Державну податкову службу України, затвердженого постановою КМУ від 06.03.2019 р. № 227
  2. Постанови Кабінету Міністрів України від 19 червня 2019 р. № 537 “Про утворення територіальних органів Державної податкової служби”
  3. Розпорядження Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 р. № 682 “Питання Державної податкової служби” .
(Постанова КМУ від 25 вересня 2019 р. № 846
Коментарі