Надання додаткової відпустки працівникам за особливий характер праці

Share Button

В ГУ Держпраці у Дніпропетровській області було надане роз’яснення, щодо підстав надання працівникам додаткових відпусток за особливий характер праці.

Право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці мають окремі категорії працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 8 Закону України «Про відпустки»Порядку застосування Списку виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість працівників на роботах в яких дає право на щорічну додаткову відпустку, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 30.01.1998 № 16 «Про затвердження Порядків застосування Списків виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці»,  (із змінами і доповненнями, внесеними наказом Мінсоцполітики від 04.06.2003 № 150, наказом Мінсоцполітики від 04.07.2017 №1103)додатком 2 «Список виробництв, робіт, професій і посад працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я, що дає право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці» до постанови Кабміну від 17.11.1997 № 1290 (у редакції постанови КМУ від 13.05.2003 № 679) (далі – Список).

Тривалість додаткової відпустки за особливий характер праці не перевищує 35 календарних днів. Конкретна тривалість встановлюється колективним договором залежно від зайнятості працівника в зазначених у Списку виробництвах, роботах, професіях і посадах.

Визначення права працівника на додаткову відпустку за особливий характер праці не потребує проведення атестації його робочого місця за умовами праці.

Заступник начальника відділу з питань експертизи умов праці ГУ Держпраці у Дніпропетровській області Олександр Матвієнко
Коментарі