Простягнута лапа…

Share Button

Тварини що живуть поруч з нами кричать про допомогу. Тільки людина могла знищити їх середовище проживання, а самих тварин використовувати в своїх комерційних цілях, показуючи як дивину в цирках шапіто …

Починаючи з 1931 року щорічно у всьому світі 4 жовтня відзначається Всесвітній день захисту тварин. У сучасних умовах він конче потрібен, щоб нагадати нам в якому тяжкому стані знаходиться тваринний світ планети. В останні роки заходи, присвячені Всесвітньому дню тварин, проходять в більш ніж 60 країнах світу.

Причому цей День стосується захисту не тільки диких тварин, а й тих що експлуатує людина, а так само домашніх, оскільки прикладів жорстокого поводження з ними в останні роки стає все більше. У багатьох західноєвропейських країнах вважається, що домашні тварини – це частина сім’ї, і вони мають такі ж права, як і інші її члени. У кожній третій українській родині живуть «брати менші».

Тема настільки актуальна, що в вересні в 24 містах України одночасно пройшов Марш за права тварин. Цей захід проходить вже третій рік поспіль. З кожним роком він стає все більш масовим. Учасники акції вимагають закрити дельфінарії, заборонити експлуатацію тварин, роботу притравочних станцій, масове вбивство безпритульних тварин. Вони закликають відмовитися від використання тварин для тестування косметики і парфумерії. А для звірів, які постраждали від діяльності людини, вимагають відкрити реабілітаційні центри. Багато хто привів з собою на ходу домашніх тварин. У столичному марші взяли участь понад десять тисяч осіб. Цього року Марш пройшов і на станції “Академік Вернадський” в Антарктиді.

– Зараз в Україні діє прийнятий в 2017 році за ініціативою зоозахисників Закон №2120-VIII. Згідно з цим законом, стало можливим за знущання над тваринами, вчинені із застосуванням жорстоких методів або з хуліганських спонукань, карати позбавленням волі, аж на термін до восьми років – кажуть у Національній Екологічної Раді України – До цього знущання над тваринами каралося штрафом до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 грн) або арештом до шести місяців.

Посилити цей Закон, ввівши в нього нові статті та поняття, хотіли в 2018 році. Але, на жаль, Верховна Рада провалила закон №6598 про захист прав тварин в Україні.

Законодавчі зміни скоро торкнутися і цирків. Кабінет міністрів підтримав пропозицію Міністерства екології та природних ресурсів заборонити використовувати в цирках диких тварин. Тепер цей проект закону зі змінами до Кодексу про адміністративні порушення та Кримінального кодексу повинні розглянути у Верховній Раді.

Запропоновані зміни до законодавства передбачають таку заборону з перехідним періодом в п’ять років. За цей час повинні розробити механізм передачі диких тварин в природно-заповідний фонд.

Дана заборона стало можливою під натиском громадськості, в тому числі і міжнародної. Більше 45 держав в світі повністю або частково забороняють використовувати в індустрії розваг тварин. Причин тому безліч: жорстокість методів дресирування, неможливість створити належні умови утримання та висока смертність при перевезенні, короткий термін життя «артистів», згубний вплив таких видовищ на психіку підростаючого покоління.

– Цирк – це свято насильства, ціна квитка якого це тортури тварин – каже Олександр Чистяков, голова Національної Екологічної Ради України – В Україні, намагаються не відставати від західних трендів і питання про повне припинення діяльності цирків з тваринами знаходиться в фазі обговорення. На даний момент заборона на переїзні цирки підтримали Львів, Миколаїв, Дніпро (Дніпропетровськ), Луцьк та інші міста.

Крім того, колишній в’язень концтаборів професор Ігор Малицький звернувся до президента з проханням ввести заборону на роботи не тільки цирків, але і дельфінаріїв.

Особливо актуальне це питання після перевірок Держекоінспекції України дельфінаріїв “Немо” і цирку “Кобзов”. У минулому році в дельфінаріях знайшли ряд екологічних, а найголовніше етичних порушень. Дельфіни в хлорованій воді сліпнуть, у них злазить шкіра. Деякі в водних катівнях божеволіють. Якщо в природі дельфін живе 30-50 років, то в дельфінаріях не більше 4 років … У цирку “Кобзов” слонів, тигрів, зебр, страусів, бізонів, жирафа, змій і крокодилів містили в тісних клітках.

Похід в цирк – це завжди сімейне свято. Трибуни повні дітвори. Чути радісний сміх. Цирк – це клоуни, гімнасти, жонглери, фокусники … і звичайно ж тварини, які за солодощі під дзвінкий удар батога виконують різні номери. Але, давайте заглянемо за лаштунки, чи все так добре, яскраво і радісно в житті цих тварин? Ось тільки кілька причин для того, щоб не ходити в цирк:

  1. Всі трюки, які змушують виконувати артистів для них протиприродні. Дресирування передбачає використаннягаків, батогів, палиць, електрошокерів, так як з доброї волі тварини не стануть нічого подібного робити… Єдиний спосіб дресури – це страх перед покаранням або голодом;
  2. Під час гастролей тварини змушені цілодобово перебувати в темних, тісних і задушливих вагонах, де, до речі, більшість з них проводять все життя в «вільний» від репетицій час. Пересувні цирки-шапіто – це верх мук. Тварин перевозять в задушливих, не вентильованих трейлерах, і морять голодом, щоб ті менше ходили до туалету. Відомий випадок, коли у крихітного слоненяти був дефіцит маси тіла 136 кг! У шапіто повністю відсутня ветеринарний контроль за тваринами;
  3. Дуже часто тваринам видаляють кігті, зуби, накачують їх психотропними засобами. Тварини в цирках знаходяться в стані хронічного стресу, що проявляється в так званому стереотипному поведінці. Вони кидаються з боку в бік, кусають себе, б’ються об клітини. Для спійманих диких тварин умови цирку, не сумісні з життям і часто призводять до смерті тварини;
  4. Для того, щоб привчити циркових голубів не боятися пострілів і шуму, їх глушать. Дресирувальники, як правило, не беруть до уваги самопочуття тварин і стан їх здоров’я. Якщо «артист» поранений, він продовжить працювати. Наприклад, коня з пораненою ногою пришпорюють якомога сильніше і женуть по манежу з такою швидкістю, щоб не було помітно, як він кульгає;
  5. Не всі здогадуються, що на кінці стека з квіткою, за яким йде слон, -металевий гак, який при непокорі впивається тварині у вухо;
  6. Тримати в металевому контейнері на морозі тропічну тварину, на батьківщині якої взимку + 25 + 30 – це означає прирікати її на вірну смерть … Хоча для цирку це звичайна практика.

– Давайте задумаємося, що людина хоче показати, приборкуючи дику тварину, що він цар природи, вінець творіння? – запитує юрист Артем Висоцький – Людям, впевненим в собі і самодостатнім, це ні до чого. Наприклад, мої діти не хочуть нікому нічого доводити, вони коли бачать тварину в клітці, то кажуть, що це не добре.

Якщо у нас вимагають захисту домашні вихованці, і тварини, які виступають в цирках, то, що говорити про диких тварин? Національна Екологічна Рада України б’є на сполох: кожну годину на Землі зникають три види тварин, 70 видів флори і фауни планети зникають щодня, а чверть всіх видів флори і фауни перестануть існувати найближчим часом. За останню чверть століття біологічне різноманіття Землі скоротилося на третину.

Згідно з даними Міжнародного союзу охорони природи більше 8500 видів на планеті на межі зникнення. Всесвітній фонд дикої природи констатує, що за останні 40-50 років кількість хребетних тварин в світі скоротилося на 60%. За розрахунками біологів, до 2070 року на Землі зникнуть до 40% їх видів. Це призводить до руйнування екосистеми.

Головною причиною названа людська діяльність. Так само не варто скидати з рахунків процеси зміни клімату, які з кожним роком відіграють все більшу роль та стали вже впливати на генному рівні.

Тільки в найближчі три роки в Україні може зникнути більше 15 видів птахів і тварин, а так само 4 види риби.

В Україні під загрозою зникнення опинилися: бурий ведмідь, рись, зубр, лось, горностай, соболь, росомаха, хохуля, норка європейська, тхір степовий, тюлень чернець, заєць біляк, степовий орел, чорний лелека, сова сипуха, лісовий кіт, вухатий їжак , кажан вухань, чорний гриф, глухар, вогненна саламандра, маленький гризун з величезними очима – содова соня, леопардовий полоз …

  • І це далеко не повний список. А лише невелика частина тварин і птахів, які потребують захисту, і, в першу чергу від діяльності людини: полювання, браконьєрства, вирубки лісів, забруднення ґрунтів … – каже голова Національної Екологічної Ради України Олександр Чистяков.

Відновлення популяцій окремих видів – дуже дорога річ. В Україні цим практично не займаються, якщо не брати до уваги зоопарки.

Загроза зникнення видів ще ніколи не була настільки серйозною, як це є сьогодні. Швидше за все зникають види, пов’язані з прісноводними екосистемами. Одна з останніх українських втрат – це осетер європейський, якого ще називають атлантичним. Цей вид пережив динозаврів і масштабне вимирання видів на планеті, однак був знищений в результаті діяльності людини. Сьогодні на черзі зникнення наступні види осетрових: білуга, севрюга, шип, стерлядь …

У нашій країні найважливішим механізмом охорони рідкісних і тих видів тварин що перебувають під загрозою зникнення є Червона книга України. Охоронний статус видів що входять до неї закріплений на законодавчому рівні.

  • Внутрішні водойми знаходяться в депресивному стані. Риб’ячі зграї зменшилися в рази. Багато вітчизняних видів риби стоять на межі зникнення – кажуть в Асоціації рибалок України – В останнє видання Червоної Книги України увійшов 71 вид аборигенної риби. Таке враження, що ми пережили екологічну катастрофу, так як ці види абсолютно спокійно почуваються в дикій природі у наших закордонних сусідів.

Знаходяться під загрозою зникнення риби: камбала Кесслера, бистрянка, вирезуб, гольян, Дунайський піскар, багато видів ельца, золотий карась, вусань, підуст, рибець, шемая, чорноморський морський коник, Дунайський лосось, харіус, мінога, морський судак, горбиль, губан , йорж носар, лаврак, кефаль Рамада, осетр, білуга, севрюга, стерлядь, шип… Цей список можна продовжувати.

У порівнянні з 1991 роком найпоширенішого промислового прісноводного виду риби – ляща, залишилося не більше 25%, щуки – 15%, сома – 8%. Такі колись поширені види риби, як сазан, линь, чехоня, голавль знаходяться, на межі зникнення.

  • Поза всяким сумнівом, зміна клімату призведе до руйнування місця існування багатьох хребетних видів і стане головною загрозою біологічного розмаїття. Плюс до цього господарська діяльність людини і браконьєрство, все це разом може привести до Екологічної катастрофи – з гіркотою констатує Олександр Чистяков.

Для захисту та збереження рідкісних і тих що перебувають під загрозою зникнення видів тварин, а також середовища їх проживання реформується екологічне законодавство. Створюються і удосконалюються закони, які докорінно змінюють ставлення людини до навколишнього середовища. За оцінками фахівців українське природоохоронне законодавство на 84% адаптоване до європейських стандартів. Відповідно до угоди про асоціацію між Україною та ЄС наша держава взяла на себе природоохоронні зобов’язання по впровадженню 29 директив і регламентів Євросоюзу в сфері захисту навколишнього середовища. Але одна справа писати закони, а інша їх виконувати …

Тому сьогодні все залежить від нас. Чи будемо ми жити в мертвому середовищі, або крок за кроком відновимо еко баланс, який похитнувся,  і почнемо на цивілізованій основі співіснувати з навколишнім нас природним живим світом. Людина простягни руки назустріч лапі, яка просить про допомогу!..

За матеріалами Прес-служби Національної Екологічної Ради України

Коментарі