Огляд законопроекту №2208 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо запровадження загальнодержавного збору на розвиток спорту».

Share Button

До ВРУ народним депутатом А. Дубінський подано Законопроект №2208 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо запровадження загальнодержавного збору на розвиток спорту».

Мета і благородна, і корисна: у всіх є діти, всі діти мають бути чимось зайняті поза школою — така чудова ініціатива!

Але це знову коштом громадян….

У поданні йдеться, що, незважаючи на зазначені обсяги фінансування галузі (а на це передбачено близько 3,7 млрд. грн на 2019 рік), масовий спорт в Україні не розвивається, насамперед, серед дітей та дорослих внаслідок поширеної практики платності відвідування занять спорту.

Проектом Закону пропонується запровадити загальнодержавний збір на розвиток спорту для створення додаткових джерел фінансування розвитку спорту та забезпечити дієвий контроль за сплатою цього збору.

Після спрощення здійснення валютно-обмінних операцій в лютому 2019 року окремі банки запровадили онлайн покупку іноземної валюти. Тому запровадження збору на розвиток спорту з операцій з купівлі іноземної валюти у готівковій формі стимулюватиме громадян та суб’єктів господарювання здійснювати операції з продажу та/або купівлі іноземних валют в онлайн режимі у безготівковій формі без відвідування фінансових установ, їх структурних підрозділів та пункті в обміну валют.

Тобто, пропонується запровадити податок на готівкові валюто-обмінні операції – на ті заощадження громадян, котрі люди потроху здають?

Далі крокуємо законопроектом…

Законопроектом також передбачено встановлення відповідальності платників збору за здійснення операцій з купівлі іноземної валюти у готівковій формі без видачі розрахункових документів.

Тобто, законопроектом запроваджується нова форма звітності із нововведеного збору.

Платники збору подають до 20 числа місяця, що настає за звітним, до контролюючих органів декларацію (звіт) про нарахування та сплату збору на розвиток спорту при здійсненні операцій з купівлі іноземної валюти у готівковій формі за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 цього Кодексу.

Крім того, вводиться відповідальність за ненадання першого примірника квитанції платникам сбору, в розмірі 100% від валюто-обмінної операції.

Читати по темі:  Скасування звітності за формою Ф4-ФСС з ТВП з 01.01.2019?

У результаті прийняття і реалізації норм проекту Закону, на думку депутата, буде досягнуто таких позитивних результатів:

  • буде забезпечено дієву систему адміністрування загальнодержавного збору на розвиток спорту;
  • будуть створені додаткові джерела фінансування розвитку спорту;
  • для громадян України будуть створені більш доступні умови для зайняття спортом внаслідок збільшення фінансування галузі за рахунок бюджету.

Тобто, простими словами — для фінустанов, небанківських установ, котрі мають ліцензію на валюто-обімінні операції це нова звітність та відповідальність.

Для громадян — це додаткове податкове навантаження. Не просто додаткове, а подвійне, котре придумали зробити на ті заощадження, котрі люди примудрились скласти з тих коштів, котрі заробили і з котрих вже було сплачено податки.

За матеріалами Buh24

Коментарі