Право на щорічну додаткову відпустку в зв’язку з призовом на військову службу під час мобілізації

Share Button

В ГУ Держпраці у Дніпропетровській області надали роз’яснення щодо зарахування часу, в який працівник був звільнений від роботи у зв’язку з призовом на військову службу під час мобілізації, до стажу роботи.

У Держпраці зазначили, право працівника на щорічну додаткову відпустку за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці визначається згідно зі Списком виробництв, цехів, професій і посад зі шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість працівників на роботах в яких дає право на щорічну додаткову відпустку, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.97 р. № 1290 (додатки 1 і 2 до зазначеної постанови викладені у редакції постанови КМУ від 13.05.2003 р. № 679) (далі – Список).

Згідно вимог пункту 10 Порядку застосування Списку, затвердженим наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 30.01.98 р. № 16, у розрахунок часу, що дає право працівнику на додаткову відпустку, зараховуються дні, коли він фактично був зайнятий на роботах із шкідливими і важкими умовами праці не менше половини тривалості робочого дня, встановленого для працівників цих виробництв, цехів, професій і посад.

Тобто час, в який працівник був звільнений від роботи у зв’язку з призовом на військову службу під час мобілізації, до стажу роботи, що дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці або за особливий характер праці, не зараховується.

Заступник начальника відділу з питань експертизи умов праці ГУ Держпраці у Дніпропетровській області Олександр Матвієнко
Коментарі