Нардепи пропонують запровадити новий вид одноразової оплачуваної відпустки

Share Button

14 листопада 2019 року у Верховній Раді зареєстровано законопроект за № 2336. Законопроектом пропонується внести зміни до Кодексу законів про працю України та Закону України «Про відпустки» в частині запровадження нового виду відпустки — відпустки при народженні дитини.

Метою прийняття зазначеного законопроекту є забезпечення належного соціального захисту та державної підтримки сім׳ї, в якій народилась дитина, шляхом надання гарантованого права чоловіку, дружина якого народила дитину, батьку дитини, яка народилася не у зареєстрованому шлюбі, близькому родичу одинокої матері отримати 14-денну одноразову оплачувану відпустку з метою надання допомоги новонародженому та його матері в облаштуванні побуту, налагодженні умов життя новонародженого тощо.

Така відпустка має бути тривалістю 14 календарних днів та надаватиметься після народження дитини:

  • чоловіку, дружина якого народила дитину;
  • батьку дитини у разі, якщо він не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, але які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки;
  • бабі або діду, або іншому повнолітньому родичеві дитини, який фактично доглядає дитину та матір дитини, якщо мати дитини є одинокою матір’ю.

Відпустка при народжені дитини надається лише одній із зазначених осіб.

На період надання відпустки за працівником зберігатиметься місце роботи (посада) та заробітна плата.

Законопроектом передбачається, що відповідну заяву про надання відпустки роботодавцеві буде подавати працівник з додаванням копії документа, необхідного для державної реєстрації народження дитини або свідоцтва про народження дитини.

У законопроекті свідомо не зазначається, що мати дитини повинна перебувати у післяпологовій відпустці (як це вказано у ст. 25 Закону України «Про відпустки»), оскільки не кожна матір новонародженої дитини є працівником на момент вагітності та пологів — вона може бути приватним підприємцем, не зайнятою особою і так  далі — що обмежить права чоловіка (батька, близького родича) породіллі, яка не працювала на момент вагітності та пологів.

Втім з метою недопущення можливих зловживань щодо реалізації права на таку відпустку проектом пропонується наділити Кабінет Міністрів України повноваженнями щодо визначення порядку надання відпустки при народженні дитини.

Подібні відпустки сьогодні запроваджені у Фінляндії, Швеції, Франції. Крім того, нещодавно Європейська комісія прийняла ініціативу, яка гарантує декретну відпустку для батька дитини. Так, батько дитини зможе отримати право на декретну відпустку мінімум на 10 робочих днів після народження дитини.

За матеріалами “Вісника.Офіційно про податки” 

Коментарі