Безпека трудової діяльності в зимовий період

Share Button

Фахівці Фонду соцстраху  у Київській області звертають увагу, у зимовий період збільшується кількість випадків падіння працівників під час пересування та настання дорожньо-транспортних пригод.

Щоб зменшити вірогідність падіння працівника під час пересування в ожеледицю, необхідно дотримуватись основних правил:

  •  пересуватися тільки по тротуарах та пішохідних доріжках;
  •  вдягати зручне взуття на низьких підборах та неслизькій підошві;
  •  дивитися під ноги та обходити небезпечні місця, ходити не поспішаючи;
  •  бути уважним під час переходу проїжджої частини дороги та пересування по східцях;
  •  при переході по обледенілій поверхні не підіймати високо ступні ніг, а робити рухи, подібні до ковзання;
  •  не носіть, по можливості, в руках тяжкі речі та не тримайте руки в кишенях;
  •  триматися подалі від будинків – ближче до середини тротуару з метою попередження травмування від падіння з даху снігу, бурульок тощо.

У холодну пору року, перебуваючи на відкритому повітрі, можливе переохолодження організму людини та обмороження частин тіла.

Працівникам, які працюють у холодну пору року на відкритому повітрі або в закритих неопалюваних приміщеннях, вантажникам та деяким іншим категоріям працівників у випадках, передбачених законодавством, надаються спеціальні перерви для обігріву та відпочинку, які включаються в робочий час.

У Фонді навели приклад нещасного випадку в зимову пору року. Так, на одному з підприємств була організована охорона майна в нічний час сторожами, які здійснювали обхід території по пішохідних доріжках. Одного дня в зимовий період року йшов дощ, а на ніч температура повітря різко впала нижче нуля. Відповідно, відкриті частини території вкрилися кригою. Під час пересування нічний сторож послизнувся, впав і отримав важку травму голови. Чоловіка знайшли тільки вранці, він був непритомним та обмороженим. У результаті травми чоловік вижив, але став особою з інвалідністю. Під час розслідування цього нещасного випадку основною причиною настання нещасного випадку на виробництві встановлено, що в підприємстві не була призначена особа, яка б відповідала за виконання необхідних профілактичних заходів відповідно до обставин, що змінюються, а саме: не була забезпечена термінова організація посипання пішохідних доріжок піщано-сольовою сумішшю.

З метою запобігання травматизму в зимовий період необхідно:

  • проаналізувати стан охорони праці на підприємстві та призначити особу, яка б відповідала за виконання необхідних профілактичних заходів відповідно до обставин, що змінюються;
  • забезпечити постійний моніторинг стану пішохідних доріжок, проїздів та стоянок транспортних засобів на території підприємств, установ та організацій. За наявності снігового покриву своєчасно проводити відповідні роботи (прибирання та посипання речовинами, що унеможливлюють ковзання під час ожеледиці);
  • безпечно та своєчасно організовувати прибирання снігово-льодяних утворень з дахів будівель та споруд; за неможливості проведення зазначених робіт виключити доступ працівників до небезпечних зон;
  • посприяти збереженню тепла у виробничих приміщеннях з метою дотримання вимог чинних санітарних норм;
  • провести з працівниками позапланові інструктажі з питань охорони праці щодо вимог безпеки та особистої уваги під час руху по території підприємства та в інших місцях у зв’язку з виконанням функціональних обов’язків по затвердженому маршруту;
  • провести позапланові інструктажі з питань охорони праці з водіями транспортних засобів щодо особливої пильності та дотримання правил дорожнього руху в ускладнених зимових погодних умовах.

Впровадження цих заходів матиме значний позитивний вплив на профілактику виробничого травматизму та допоможе зберегти здоров’я працівників під час трудової діяльності у зимовий період.

За матеріалами  УВД ФССУ у Київській області

Коментарі