Допустили до роботи працівника без трудового договору: які штрафи?

Share Button

Управління Держпраці в Івано-Франківській області наголошує, що прийняття працівника на стажування до оформлення з ним трудового договору – не є законним. Є цілком законний механізм перевірки відповідності працівника на роботі, яка йому доручається – це випробувальний термін. Умови та строк якого встановлено ст. 26-28 КЗпП.

Законодавством передбачено стажування лише для певних категорій осіб – студентів вищих навчальних закладів, а також у випадках професійної підготовки, передпідготовки та підвищення кваліфікації зареєстрованих безробітних.

У разі якщо працівник приступить до роботи без оформлення трудового договору, на роботодавця (підприємство, установа, організація, фізична особа-підприємець) може бути накладено штраф передбачений ст. 265 КЗпП, а на посадову особу роботодавця може бути накладено штраф згідно ч. 3 ст. 41 КУпАП.

Відповідно до ч. 2 ст. 265 КЗпП – за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплату заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків – накладається штраф у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення (станом на 01.01.2019 р. штраф складає 125190 грн.)

За матеріалами Держпраці в Івано-Франківській області

Коментарі

Залишити відповідь