Продаж або оренду без участі рієлторів хочуть заборонити

Share Button

До Верховної Ради групою депутатів внесено проект закону «Про рієлторську діяльність» (див. законопроект №3618 на порталі ВРУ), формальною метою якого є «детінізація у сфері надання рієлторських послуг, формування єдиної інформаційної бази даних про об’єкти нерухомості, належне проведення операцій з нерухомим майном». Проте, у разі прийняття цієї законодавчої ініціативи, отримаємо цікавий наслідок: незареєстровані в базі договори не будуть вважатися законними.

Дія законопроекту не поширюватиметься лише на правовідносини, пов’язані з відчуженням (орендою) нерухомого майна, що є державною та комунальною власністю, або підлягає приватизації. У всіх інших випадках власникам нерухомості без посередництва рієлтора не обійтися.

Автори законопроекту пропонують забезпечити єдину державну політику щодо рієлторської діяльності за рахунок ліцензування, паспортизації об’єктів нерухомості та ведення їхнього реєстру. Ріелтори повинні будуть вносити інформацію за договорами у Єдину інформаційну базу, яка буде публічною і доступною онлайн.

Передбачено також профпідготовку і кваліфікаційні іспити для рієлторів, ведення Єдиного реєстру фізичних осіб, юридичних осіб та професійних об’єднань у сфері ріелторської діяльності тощо.

Минулого тижня на порталі ВРУ було розміщено й висновок Головного науково-експертного управління, в якому, зокрема, вказано, що забезпечення єдиної державної політики у сфері рієлторської діяльності у проекті практично не досягнуто, в першу чергу, не визначені відповідні державні органи та їх повноваження.

Незважаючи на це, депутатська ініціатива у всіх на устах і широко представляється в ЗМІ. Президент Спілки орендарів та підприємців України, шеф-редактор журналу «Роботодавець» Віктор Хмільовський переконаний, що це потенційно найбільш корупціогенний Закон України щодо регулювання підприємницької діяльності. Також чітко прослідковується мета: монопольне збагачення конкретної категорії модераторів рієлторського руху, які прагнуть увійти в режим саморегулювання.

Деталі скоро з’являться на нашому порталі.

Коментарі

Залишити відповідь