30 років Декларації про суверенітет: народовладдя без народовласності не можливе

Share Button

16 липня минуло 30 років від того дня, коли у стінах Верховної Ради УРСР було проголошено Декларацію про державний суверенітет України. Таким чином у 1990 році було зроблено перший крок до незалежності України, яка остаточно звершилась 24 серпня 1991.

З цієї знаменною датою, шановні друзі, колеги і співвітчизники, вас усіх вітаємо.

Нагадаємо, що Декларація проголошувала, не лише те, що Україна є самостійною у вирішенні політичних та економічних питань, але й те, що народ України має виключне право на володіння, користування і розпорядження національним багатством.

Те, як Верховна Рада ще за часів існування СРСР безпрецедентною більшістю голосів парламентарів (4 проти із 385 присутніх) декларувала самостійність України гідне дослідження, але то шматок хліба істориків.

Важливо зауважити інше, учора в запалі урочистих засідань та натхненних спічів прес-служба Апарату ВРУ подарувала нам багато нових надихаючих меседжів. Серед яких полум’яна промова заступника голови ВРУ Олени Кондратюк, яка, подумки дискутуючи з В’ячеславом Чорноволом, дійшла думки, що Україна починається з Парламенту. Невже так воно і є?

Але це привітання не має на меті зачіпати політику.

З святом нас, друзі! Бо держава починається, певно, з нас (В’ячеслав Чорновіл). А народовладдя – насамперед народовласність – право і обов’язок кожного відповідально ставитися до своєї справи, свого «бізнесу», примножувати блага та добробут держави.

Коментарі