Кабмін – рестораторам: чому коронавірус «вночі небезпечніший»?

Share Button

На днях у центрі Одеси сотні власників і працівників ресторанів, нічних клубів протестували проти обмеження роботи їхніх закладів після 23:00.

Незадоволені обмежувальними заходами переконували, що заборона не має сенсу, оскільки коронавірус небезпечний в будь-який час доби. Одеські ресторатори нарікали не лише на власні збитки, але й на вимушене скорочення штату на 20-30%, зростання безробіття.

Заборона на роботу у нічний час через епідеміологічну ситуацію торкнулася не лишень Одеси, раніше схожі обмеження ввели у Львові.

І ось сьогодні в годині запитань до уряду прем’єр-міністр Денис Шмигаль пояснив, що заборона виправдана через те, що в нічний час спостерігається велике скупчення людей, що підвищує ризик поширення коронавіруса. Рішення про тимчасове обмеження роботи закладів харчування, нічних клубів до 23:00, як ефективний захід адаптивного карантину, запроваджено рішенням головного санепідлікаря України і уже, начебто, приносить результати.

Разом з тим багато лікарів-лідерів думки делікатно натякають – говорити про це вголос небезпечно через так звану антифейкову кампанію – що в умовах тривалого адаптивного карантину «центр ваги» обмежень час переносити на менші групи людей – потенційних жертв COVID-19. Саме групи ризику (літні люди, люди з ослабленим імунітетом, онкохворі, хворі цукровим діабетом тощо) вимагають більшого піклування держави. А щодо інтересів малого та середнього бізнесу, то уряд міг би проявити більше волі для пошуку нових креативних рішень.

Коментарі