Менше хліба, більше шоколаду
Згідно з даними Держстату, за підсумками трьох місяців 2019 року вітчизняне виробництво кондитерських та хлібобулочних виробів знизилось на 3,9% та 4,5% відповідно, якщо порівнювати з аналогічним періодом 2018 року. В той час виробництво шоколадних виробів демонструвало незначну, але все ж таки позитивну динаміку – 0,8%.Розглядаючи детально кожен сегмент, варто зауважити, що попит на шоколадні вироби має стабільну зростаючу динаміку. Така ситуація не тільки підтримує імпортні постачання, але й зменшує залишки уже готової продукції. Українські шоколадні вироби демонструють збільшення (47,3 тис. т у 2019 році проти 46,9 тис. т у січні-березні 2018).
В той час кондитерський ринок України уже третій місяць поспіль іде на спад, однак це не має негативного впливу на обсяг торгівлі на міжнародних ринках (зафіксоване зростання на 9,4%). До того ж майже половину всього виробництва солодощів у першому кварталі року було експортовано, а 45% забезпечило потреби внутрішнього ринку. Станом на кінець березня загальний обсяг залишків готової продукції становив 1,7 тис. т.
Перший квартал року відзначився зниженням виробництва хлібобулочних виробів ( – 4,5% проти показника 2018 року). «Підтримкою негативної тенденції слугувало зниження вітчизняного виробництва у ключових секторах за рахунок зниження пропозиції борошна на вітчизняному ринку та зменшення внутрішнього споживання», – пояснює керівник в Аналітичного відділу UFEB, Олександра Кищук.
Джерело: Ukrainian Food Export Board