Причини повеней на Західній Україні: затяжні дощі, паводки та вирубка лісів

Share Button

Учора, 24 червня, головною новиною українських ЗМІ були паводки на заході України та їх наслідки.

Нагадаємо, підтоплення зачепило Прикарпаття, Буковину та Закарпаття. За попередньою інформацією від Управління ДСНС у Івано-Франківській області було підтоплено 15 районів, понад 5000 житлових будинків, пошкоджено сотні кілометрів автодоріг, зруйновано 90 мостів.

За словами Прем’єр-міністра України, затоплення на заході України наразі перевищує масштаби стихійного лиха 2008 року. Зокрема на сторінці Дениса Шмигаля у «Фейсбуці» читаємо:

«Завтра (сьогодні, 25 червня, – ред.) на позачерговому засіданні Уряду розглянемо питання про виділення коштів з резервного фонду на першочергові потреби постраждалих регіонів. Через негоду склалася складна ситуація у п’яти областях…

Наразі в окремих гірських районах опади зменшились, і ситуація з рівнем води стає кращою. Але в рівнинній частині вийшла з берегів річка Дністер, частково підтоплені дороги міжнародного значення. Станом на ранок через повінь постраждало понад 165 населених пунктів…

Працюємо над тим, щоб якнайшвидше відновити інфраструктуру та допомогти людям, що втратили житло. Окремо готуємось запровадити комплексний підхід для запобігання паводкам».

У чому повинен бути цей самий комплексний підхід щодо запобігання паводкам? Все зараз ЗМІ пишуть, що причиною повеней на Західній Україні стали сильні затяжні дощі і вирубка лісів. Скажімо, «Українська правда», спираючись на розслідування британської неурядової організації, знайшла певною мірою «крайньою» мережу магазинів ІКЕА, яка виробляє меблі з незаконно вирубаного українського бука.

Але, очевидно, що проблема глобальніше. Маючи, великий виробничий досвід саме в сфері лісозаготівлі Президент Спілки орендарів та підприємців України, шеф-редактор журналу «Роботодавець» Віктор Хмільовський, погодився розповісти про проблему варварського знищення карпатських лісів, про те, які наслідки це має для екології та економіки і, найголовніше, що маємо зробити вже зараз.

Матеріал з’явиться незабаром!  

Коментарі

Залишити відповідь