Естонія, Литва та Угорщина є найбільш дружніми до українців консульствами – рейтинг

Share Button

Найбільш дружніми до українців консульствами є Естонія, Литва та Угорщина. Такі дані громадського рейтингу 18 країн ЄС оприлюднила ГО «Європа без бар’єрів».

«За результатами опитування громадян, які звертались до консульських установ та візових центрів 18 країн-членів ЄС у місті Київ, найбільш дружніми виявились Естонія, Литва та Угорщина», – зазначає аналітик ГО «Європа без бар’єрів» Катерина Кульчицька.

Вона зауважила, що було визначено три групи, на які поділили країни Шенгену – це «дружня», «нейтральна» та «суперечлива». До «дружньої» увійшли Естонія, Литва та Угорщина, до «нейтральних» консульств експерти віднесли Австрію, Бельгію, Латвію, Словаччину та Швецію; до «суперечливих» – Польщу, Німеччину, Фінляндію, Грецію, Португалію, Іспанію, Нідерланди, Францію, Італію та Чехію.

Кульчицька звернула увагу, що до «суперечливої» консульської практики входять найбільш відвідувані українцями консульства. Вона пояснила, що Польща, до якої українці традиційно прагнуть потрапити найбільше, суттєво ускладнила процедуру прийому заявок, починаючи від обтяжливої реєстрації у чергу, закінчуючи збільшеним переліком додаткових документів.

Саме тому, за її словами, Польща отримала номінацію «Лідер контрасту». Кульчицька зазначила, що це не є негативна номінація.

«Ми лише звертаємо увагу представників консульства на доцільність спрощення пакету документів», – зауважила вона.

Також експертами було визначено ще декілька номінацій – це «Лідер прогресу», до якої увійшли Естонія та Литва. Саме в цих країнах значно спрощені умови оформлення віз та найбільша кількість виданих шенгенських віз із терміном дії більше 90 днів.

«Лідером змін» стала Бельгія, ця країна збільшила кількість виданих багаторазових віз із терміном дії більше 6 місяців. «Лідер занепокоєння» – Португалія. Це пов’язано з тривалим терміном оформлення візи та тривалим процесом збору біометричних даних, зауважила експерт.

Також було проведено опитування громадян щодо довіри до збирання біометричних даних консульствами країн Шенгену.

«У досліджуваних консульствах та візових центрах довіра українців є високою – 88 відсотків опитаних заявників вважають цю процедуру безпечною та добре організованою»,- сказала Кульчицька.

За словами експерта, в межах моніторингу відмову в отриманні шенгенських віз отримали 2,7 відсотка респондентів, найбільше відмовляли у візі Чехія та Греція. Найчастішою причиною відмови у візі є невідповідність дійсної мети поїздки, вказаної у заяві.

У свою чергу, керівник ГО «Європа без бар’єрів» Ірина Сушко зауважила, що не дивлячись на проблеми, які існують, Україна наближається до безвізового режиму.

«Ми віримо, що безвізовий режим Україна отримає цього року. Це оптимістичний сценарій, але реальний», – наголосила Сушко.

 

Коментарі