КМУ затвердив антикорупційний законопроект, що передбачає зміни до Податкового кодексу України.

Share Button

Кабінет міністрів України затвердив антикорупційний законопроект Міністерства фінансів, що передбачає внесення низки змін до податкового кодексу України.

Мета проекту – спростити адміністрування податків і мінімізувати корупційні ризики. Проект спрямований Кабміном в Національну раду реформ, розгляд очікується вже наступного тижня.

Згідно з нормами законопроекту два реєстри заявок на відшкодування ПДВ об’єднуються в один, відшкодування буде відбуватися в порядку черговості їх подання. ДФС виключена з процесу відшкодування ПДВ, Казначейство буде проводити оплату після закінчення терміну на проведення перевірки автоматично, якщо контролюючий орган заперечує правомірність формування суми до відшкодування, після вступу в силу рішення суду. Бази даних ДФС передаються в Міністерство фінансів.

Сільгоспвиробників не штрафуватимуть за помилки в розподіл кредиту між різними видами зобов’язань в спецдеклараціях ПДВ, поданих в 2016 році. Крім того, поправки передбачають податкові канікули для нових підприємств і прискорену амортизацію.

Законопроектом передбачена можливість блокування реєстрації податкових накладних, якщо вони підпадають під критерії ризику, затверджені Мінфіном, однак, забороняється ДФС в односторонньому порядку розривати договори на надання електронного цифрового підпису, що призводило до повного блокування роботи підприємства.

Коментарі