Як отримати розстрочку платежів до бюджету – нагадує ДФСУ

Share Button

Для отримання розстрочки платник має відповідати критеріям, чітко визначеним ст. 100 ПКУ та Порядком розстрочення.

Податківці повідомляють, що протягом 2017 року платникам було надано 7 розстрочок платежів до бюджету на загальну суму за договорами розстрочення 2283,7 млн. грн., з яких на сьогодні вже погашено 1061,2 млн. грн. Усі розстрочки були надані протягом січня-лютого 2017 року. З березня розстрочки платежів до бюджету платникам не надавалися.

По 3 розстрочкам ще не настали терміни сплати, а отже вони залишаються діючими, на суму 981,2 млн. грн. За цими розстрочками держава додатково вже отримала відсотки на суму 120,3 млн. грн. і ще отримає більше 100 млн. гривень до кінця року.

Надані розстрочки були повністю забезпечені ліквідним майном підприємств на загальну суму 3294,2 млн. грн. (нерухомість, автомобілі, виробниче обладнання, тощо), переданим у податкову заставу згідно з вимогами Податкового кодексу України.

При цьому основну суму розстрочок (2004,2 млн. грн., або 84% від загальної суми наданих розстрочок) було надано підприємствам, що мають важливе значення для енергетичної безпеки країни, сприяють прискоренню повної енергонезалежності та забезпечують високі енергетичні соціальні стандарти.

ДФС нагадує, що для отримання розстрочки платник має відповідати критеріям, чітко визначеним ст. 100 ПКУ та Порядком розстрочення. При цьому ДФС розглядає по суті лише ті звернення, які надходять від Головних управлінь ДФС у областях, м. Києві та Офісу великих платників податків ДФС з відповідним пакетом попередньо перевірених та опрацьованих документів, який містить відповідний висновок про доцільність або недоцільність надання розстрочки.

Надається розстрочка тим платникам, які тимчасово відчувають фінансові ускладнення та відповідно існує загроза утворення або накопичення ними податкового боргу. Водночас вони повинні мати задовільний фінансовий стан для спроможності розрахуватися за цією розстрочкою та додатково сплатити державі відсотки за користування нею, розмір яких на 20% перевищує ставку Нацбанку і з огляду на суми розстрочок є значним.

У разі несплати платежів за розстрочкою вона розривається, а сума набуває статусу податкового боргу і стягується згідно з порядком, визначеним Податковим кодексом та іншими законами з цього питання.

Порядок є загальним і не містить жодних виключень.

Джерело: ДФСУ

Коментарі