Конкурентна заробітна плата – важливий елемент гідної праці

Share Button

Про це під час виступу на круглому столі з теми «Гідна праця – продуктивна зайнятість, достойна зарплата, сучасні безпечні робочі місця» заявила Перший заступник Міністра соціальної політики Ольга Крентовська.

Захід було проведено з нагоди Міжнародного дня гідної праці, який запроваджено за ініціативи Міжнародної конфедерації профспілок та відзначається щороку 7 жовтня.

За її словами, поняття „гідної праці” є дуже ємним і комплексним, та включає в себе такі важливі якісні характеристики як справедливі умови праці, адекватна заробітна плата та соціальний захист працівників, а також відсутність дискримінації та переслідувань на робочому місці, можливість для працівників одержати адекватну професійним знанням гідну і продуктивну роботу в умовах свободи, рівності, соціальної захищеності і людської гідності.

“Саме в контексті провадження державної політики щодо забезпечення гідної праці в Україні Урядом було підвищено розмір мінімальної заробітної плати та заробітної плати в бюджетній сфері, що позитивно вплинуло на зростання рівня середньої зарплати по країні, яке становило 37,2 відсотка за вісім місяців у порівнянні з відповідним періодом минулого року”, – зазначила Ольга Крентовська.

Крім того, з метою підвищення престижності роботи педагогічних працівників, в тому числі вчителів загальноосвітніх навчальних закладів, та підвищення  їх рівня оплати праці було прийнято постанову Кабінету Міністрів України від 14 грудня 2016 р. № 974 „Про внесення зміни у додаток 2 до постанови Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2002 р. № 1298”, якою з 1 січня 2017 року посадові оклади педагогічних працівників загальноосвітніх навчальних закладів підвищені на 2 тарифні розряди.

“Наразі опрацьовується питання подальшого удосконалення оплати праці працівників бюджетної сфери, і вже проведено робочу зустріч на цю тему з представниками професійних спілок. Крім того, в співпраці з соціальними партнерами (представники роботодавців та профспілок) опрацьовуються механізми вдосконалення єдиної тарифної сітки”, – заявила Перший заступник Міністра.

У напрямі забезпечення гідної праці Міністерство активно співпрацює з Міжнародною організацією праці. Підписано “Меморандум про взаєморозуміння щодо реалізації Програми гідної праці для України на період 2016-2019 р.”.

Законодавчо посилено повноваження Державної служби України з питань праці у сфері здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю та охорону праці.

Частково передаються функції контролю за дотриманням законодавства про працю органам місцевого самоврядування.

Здійснюється наближення законодавства України до Рамкової директиви ЄС з безпеки та гігієни праці та ряду інших директив стосовно умов праці.

http://infochas.com/konkurentna-zarobitna-plata-vazhlyvyj-element-gidnoyi-pratsi/