Чи сплачувати ФОП 1 та 2 групи єдиний податок під час відпустки чи лікарняного?

Share Button

Платники єдиного податку першої та другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

Таке звільнення від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки платники єдиного податку першої та  другої груп, які не використовують працю найманих осіб, можуть отримати за умови подання заяви до контролюючого органу стосовно обрання періоду щорічної відпустки. Заява підприємця про період щорічної відпустки подається  в довільній формі.

Податковим кодексом передбачено календарний місяць відпустки: тобто з 1 по 31 (30, 29 чи 28) число, тому  у заяві, що подається  з метою несплати єдиного податку, необхідно зазначати повний місяць.

Нагадуємо, що платники єдиного податку першої та другої груп сплачують податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця. Нарахування авансових внесків для таких платників єдиного податку здійснюється податковими  органами на підставі поданої ними заяви, зокрема щодо розміру обраної ставки єдиного податку, заяви стосовно періоду щорічної відпустки (п. 295.2 ст. 295 Податкового кодексу України).

За матеріалами ГУ ДФС у Київській області

Коментарі