Банки почали передавати податковій фінансові дані про фізосіб-підприємців

Share Button

В Україні почав працювати механізм взаємодії Державної фіскальної служби (ДФС) і банківських установ в частині обміну інформацією про рахунки фізосіб-підприємців (ФОП).Про це повідомив в. о. заступника голови відомства Євген Бамбізов на своїй Facebook-сторінці.

“Від банків… отримана перша інформація про рахунки, відкриті особами, що мають статус ФОП. Наразі вона опрацьовується. Й вже попередній аналіз свідчить: лише третина з них відкрита як рахунки для ведення підприємницької діяльності”, – пише він.

Він нагадав, що ДФС ще влітку направила банкам вимогу надати інформацію по усіх фізособах, що мають відкриті рахунки. Відомство вважає, що значна частина ФОП приховують свої справжні доходи, використовуючи для своєї підприємницької діяльності – розрахунків за послуги і товари – рахунки, відкриті на вимогу фізичних осіб.

За словами Бамбізова, з майже 2 млн самозайнятих осіб банківські рахунки, відкриті для здійснення підприємницької діяльності, мають лише 964 тис. ФОП.

Бамбізов вважає, що йдеться про навмисне заниження оборотів бізнесу і ухиленні від податків. За його оцінками, від цього бюджет зазнає суттєвих втрат – йдеться про мільярди гривень.

“Вкотре звертаюсь до фізосіб-підприємців. Декларуйте доходи, працюйте прозоро. Тільки за таких умов можливий діалог між фіскальною службою та підприємцями. Ми готові підтримати та захистити кожного, хто веде чесний бізнес, – але в той же час всі, хто намагається “сховатись”, рано чи пізно понесуть відповідальність. Жодних компромісів. Хай то буде великий бізнес чи малий підприємець. Податки повинні платити всі”, – підсумував податківець.

За матеріалами “НВ”

Коментарі