Бізнес не може бути конкурентоздатним, якщо в трудових стосунках не навести лад

Share Button

Про діяльність Міжнародної організації праці (МОП) як інституції, яка спрямовує свою діяльність на втілення міжнародних трудових норм через основний механізм опрацювання та реалізації її політик і нагляду – соціальний діалог, розповідає її Національний  координатор в Україні Сергій САВЧУК.

Мета соціального діалогу шляхетна, але мусимо констатувати: поки що цей інструмент в Україні не працює так, як того потребує сучасний історичний період суспільних відносин. Проте МОП, реалізуючи свої проекти за участі окремих країн Євросоюзу, разом із соціальними партнерами докладає багато зусиль для розвитку соціального діалогу, поширюючи кращі світові практики колективних переговорів. Позитивні здобутки у цьому сенсі вже напрацьовані робочою групою, створеною під егідою Міністерства соціальної політики України.

Час ставить перед нами нові виклики, які тимчасово дезорієнтують тристоронніх партнерів, наприклад, децентралізацію влади. І якщо органи місцевого самоврядування та депутати місцевих рад вже виробили звичку перенаправляти всі ініціативи до Києва, то тепер вони мають повноваження, кошти і обов’язок виконувати вимоги своїх громад.

Багато зусиль МОП докладає щодо зміцнення інституційного забезпечення можливостей соціального діалогу, розвитку Державної служби з питань праці та Державної служби зайнятості. Що стосується останньої, то, наприклад, МОП підтримує впровадження інституту кар’єрних радників. Служба зайнятості таким чином буде працювати і з роботодавцями, і з шукачами роботи. А в перспективі –  не лише з безробітними а й тими, хто хочуть покращити своє становище. Будуть через служби зайнятості впроваджуватися й програми навчання підприємництву.

Без наведення елементарного ладу у сфері трудових відносин сумлінні роботодавці не зможуть забезпечити конкурентоздатність свого бізнесу, адже поряд завжди хтось захоче організовувати підприємство з нелегальними працівниками. Тому зміцнення інституту інспекції праці, належне виконання трудового законодавства – це необхідність. Без цього бізнес очікує стагнація, а всіх нас – трудова міграція і той сумний факт, що платити внески до пенсійного фонду більше нікому. Саме тому МОП спрямовує свою діяльність насамперед на те, щоб вилікувати старі проблеми, хронічні хвороби українського суспільства щодо регулюванні ринку праці.

Декілька слів про формат «трипартизм+», який наразі теж широко обговорюється соціальними партнерами. МОП переконана, що, підтримуючи тристоронній соціальний діалог, потрібно чути голос громадських організацій, оскільки вони вузько, зате глибоко спеціалізовані на проблемах окремих груп населення, в тому числі уразливих.

В Україні продовжується євроінтеграційний процес, ми ставимо собі за взірець Європейський соціально-економічний комітет, приклади схожих інституцій в країнах ЄС, але ми повинні усвідомлювати те, що зараз неможливо виключити із національного соціального діалогу уряд. Попри риторику громадських організацій, профспілок і роботодавців, кожна з яких апелює до уряду і прагне виключити його з цього майданчика, таке рішення буде мати швидше негативні наслідки.

Цього року Міжнародній організації праці виповнилося 100 років, але ця інституція, попри поважний вік, готова динамічно розвиватися, діяти рішуче й інноваційно. МОП готова підтримувати всі конструктивні ініціативи щодо управління ринком праці на засадах соціального діалогу і на цьому шляху вона має достатньо потужну команду експертів, як міжнародних, так і національних.

Коментарі