Неповнолітні працюють без офіційного оформлення на будівельних майданчиках України

Share Button

Сьогодні, 12 червня, у всьому світі відзначається День боротьби з дитячою працею, нагадує прес-служба Державної служби України з питань праці. І якщо ми вважаємо, що ця проблема не стосується України, то помиляємося.

Впродовж року Держпраці виявлено 30 суб’єктів господарювання, які застосовували працю дітей. У перевірених роботодавців працювало 77 неповнолітніх осіб. Переважно це особи у віці від 16 до 18 років, тобто старше мінімального віку прийому на роботу, встановленого чинним трудовим законодавством.

Понад половини перевірених підприємств порушують права неповнолітніх працівників. Причому спектр таких порушень дуже широкий: прийняття на роботу без медогляду, відсутність спеціального обліку, порушення строків виплати заробітної плати, зайнятість без оформлення трудових відносин. Особливо непокоїть останнє, адже 26 дітей працювали без оформлення, не маючи можливості захистити не лише свої трудові права, але й інші права дитини.

Залучення до неформальної зайнятості дітей мало місце не лише у вуличній та базарній торгівлі, сфері послуг, але й в будівництві, зі всіма відповідними ризиками для їх життя та здоров’я.

Державна служба України з питань праці нагадує, що праця дітей національним законодавством не заборонена, але її застосування має відповідати нормам Кодексу законів про працю України. Діти, які працюють понад встановлену тривалість робочого дня за низьку оплату праці в умовах, що є шкідливими для їх здоров’я і для їх фізичного й розумового розвитку, позбавлені дитинства і майбутнього.

Джерело: Державна служба України з питань праці

Коментарі