Конституційний суд визнав неконституційним створення НКРЕКП

Share Button

Конституційний суд визнав неконституційними низку положень Закону «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг», про це пише ряд українських видань, зокрема «Економічна правда».

У справі, яка розглядалася за поданням 46 народних депутатів, КС вирішив, що НКРЕКП була створена у неконституційний спосіб, її статус і спосіб формування не відповідають Конституції.

Нагадаємо, що НКРЕКП утворив президент Петро Порошенко указом від 27 серпня 2014 року № 694. Пізніше – 22 вересня 2016 року – Верховна Рада прийняла Закон «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг», яким було передбачено, що НКРЕКП є постійно діючим незалежним державним колегіальним органом, членів якого призначає та звільняє президент.

Конституційний суд визнав, що утворивши НКРЕКП своїм указом, президент вийшов за межі своїх конституційних повноважень. Так само Конституція не наділяє президента правом призначати та звільняти членів НКРЕКП.

Крім того, статус НКРЕКП не відповідає Конституції, яка за своїми функціями, завданнями і повноваженням є центральним органом виконавчої влади.

Примітним є те, що справа про неконституційність Закону «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» перебувала на розгляді КС з 2017 року.

Більше читайте тут

Коментарі