Чи повинен працевлаштований адвокат сплачувати ЄСВ? З судової практики

Share Button

Вінницький окружний адміністративний суд виніс рішення, яка кардинально не співпадає з позиціями Ради адвокатів України та Державної фіскальної служби. Детально про це пише портал Протокол.

Вже тривалий час триває дискусія з питання – чи повинен адвокат, який працює за трудовим договором сплачувати єдиний соціальний внесок. Переважна більшість адвокатів вважає, що у даному випадку ЄСВ сплачувати не потрібно адже вказаний внесок вже сплачено роботодавцем.

Натомість Рада адвокатів України у своєму рішенні від 12.04.2019 № 37 надала роз’яснення відповідно до якого штатний працівник зі статусом адвоката, має сплачувати єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування як особа, що здійснює незалежну професійну діяльність, навіть за умови сплати ЄСВ роботодавцем.

Аналогічним чином вважає і Державна фіскальна служба.

Однак, у рішенні, що пропонується до уваги, окружний адміністративний суд із такими висновками як РАУ так і ДФС не погодився.

У даній справі адвокат, який є найманим працівником звернувся до суду із позовною заявою визнання протиправними та скасування вимог про сплату боргу (недоїмки) зі сплати ЄСВ та зобов`язання органу фіскальної служби припинити винесення вимог про сплату боргу (недоїмки) з того самого предмету і з тих самих підстав. Вона, будучи найманим працівником, не отримувала жодного доходу від безпосереднього зайняття адвокатською діяльність, що підтверджується податковими деклараціями в яких зафіксовано відсутність прибутку позивача від зайняття адвокатською діяльністю. Вказані декларації, у встановленому законом порядку, направлялись до органів фіскальної служби та були отримані останнім, про що свідчать рекомендовані повідомлення, які повернулись позивачеві. Крім того, позивачем було підтверджено факт отримання доходів тільки від працевлаштування за основним місцем роботи в ТОВ та відсутність здійснення адвокатської діяльності поза основним місцем роботи.

З рішенням суду можна ознайомитися на сайті Протокол за посиланням

Коментарі