Індексація зарплати: коли слід проводити та яка відповідальність за її непроведення?

Share Button

Індексація є складовою зарплати (входить до складу фонду додаткової зарплати) та віднесена до державних соціальних гарантій, тому її невиплата вважається порушенням законодавства про оплату праці. Індексацію зобов’язані проводити всі роботодавці незалежно від форми власності.

Порядок індексації заробітної плати працівників визначений у Законі України від 03.07.1991 р. № 1282-XII «Про індексацію грошових доходів населення», а деталі порядку нарахування індексації визначені постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 «Про затвердження Порядку проведення індексації грошових доходів населення».

Індексація заробітної плати проводиться у разі, коли величина індексу споживчих цін перевищує поріг індексації, який встановлено в розмірі 103 %.

Індексації підлягає заробітна плата у межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб, розміри якого щороку затверджуються ВРУ в законі про Держбюджет. При цьому слід пам’ятати, що індексація виплачується пропорційно відпрацьованим дням або годинам. Частина заробітної плати, яка перевищує розмір прожиткового мінімуму, індексації не підлягає.

Відповідальність роботодавця за непроведення належної індексації заробітної плати найманих працівників — йому загрожує штраф за недотримання мінімальних гарантій в оплаті праці, передбачений абзацом 4 частини другої ст. 265 КЗпП — 10 мінімальних зарплат (мінімальна місячна заробітна плата в Україні з 1 січня становить  4 173 грн) за кожного працівника, стосовно якого допущено порушення.

За матеріалами ГУ Держпраці у Дніпропетровській області

Коментарі

Залишити відповідь